Honderden boeren protesteren langs La Vuelta-parcours in Woudenberg

Image source - Pexels.com


Enkele honderden boeren verzamelen zich in Woudenberg voor een demonstratie van Agractie tijdens de tweede etappe van La Vuelta. Tractoren, landbouwvoertuigen en vrachtwagens staan ​​in een lange rij langs de route en er zijn veel omgekeerde vlaggen, waar op zaterdag rond 16.00 uur fietsers passeren.

De actiegroep van boeren zei vrijdag duizenden mensen en honderden tractoren te verwachten op het actieterrein naast de route in Woudenberg. Maar met de opkomst tot nu toe zegt Agractie-leider Bart Kemp ‘tevreden’ te zijn. De actie is bedoeld om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen die het kabinet wil nemen. Er komen geen blokkades, zei Kemp eerder. Even voor 02.00 uur passeerden fietsers volgens de NOS probleemloos de eerste boerenprotesten in Den Bosch.

Omdat de Ronde van Spanje ook in het buitenland wordt uitgezonden, zijn er Engelse leuzen te lezen, zoals “Red de boer” en “SOS Hollandse Boeren”. Deze laatste tekst is ook in hooibalen neergelegd, zodat deze vanuit de lucht zichtbaar is. De actievoerders willen internationaal een signaal afgeven en hun bezorgdheid uiten.

La Vuelta wordt uitgezonden in 130 landen en trekt 100 miljoen kijkers, benadrukt de organisatie. Het is “jammer dat er acties nodig zijn”, maar “als het nodig is, gaan we gewoon weer op de schop”, aldus boer en een van de organisatoren Wim Veldhuizen.

In een toespraak prees Kemp CDA-leider en minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD zei dat zijn partij het niet meer per se nodig vindt dat de doelstellingen voor stikstofreductie in 2030 al worden gehaald, zoals afgesproken in het regeerakkoord. “Gisteren kwam Wopke Hoekstra als eerste naar buiten. Het kostte een behoorlijke periode van sterk aandringen om hem op dit punt te krijgen. Maar het ei is gelegd en hij heeft ronduit gezegd: de kritische depositiewaarde (kdw) moet uit de de wet en we moeten opnieuw beginnen’, zei Kemp.

Hij vindt dat binnen de coalitie alleen D66 nog van gedachten moet veranderen: “Ik verwacht dat de ChristenUnie en VVD zullen volgen. Wopke heeft dit bewust en goed voorbereid gedaan, hij beseft dat dit op zijn plaats is en kan het niet meer terugtrekken.” Of het kabinet instort, D66 geeft toe”, aldus de boerenvoorman.

De uitspraken van Hoekstra leidden tot politiek tumult. De Tweede Kamer komt dinsdag terug van reces voor een debat over de kwestie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?