Hoger beroep begint bij schokmoord op advocaat Derk Wiersum


Het Gerechtshof Amsterdam start dinsdag het hoger beroep tegen de twee mannen die zijn veroordeeld voor de moord op advocaat Derk Wiersum in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol. De rechtbank veroordeelde de twee tot 30 jaar cel in 2021 nadat het Openbaar Ministerie (OM) levenslang had geëist. Wiersum (44) was een van de advocaten die de kroongetuige vertegenwoordigde in het nog lopende moordproces rond Ridouan Taghi.

Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten in zijn woning in Buitenveldert, Amsterdam. De moord sloeg in als een bom in Nederland. In maart 2018 was ook de broer van kroongetuige Nabil B. vermoord, enkele dagen nadat het OM bekendmaakte dat B. een deal had gesloten om getuige te worden. In juli 2021 volgde de derde gewelddadige dood rond Nabil B.: misdaadjournalist Peter R. de Vries, die optrad als vertrouweling van de kroongetuige, werd neergeschoten in het centrum van Amsterdam en overleed negen dagen later.

Lees ook:  Nederlandse politie helpt bij het verwijderen van tientallen DDoS-for-hire-websites

Er wordt algemeen aangenomen dat Taghi achter de moorden zit om wraak te nemen op de “verrader” Nabil B. In dit opzicht is echter niets bewezen. Het onderzoek naar de opdrachtgever van de moorden loopt nog. In het moordproces op Marengo eiste het OM vorig jaar levenslang tegen Taghi.

De twee vermeende daders van de moord op Wiersum, Moreno B. (34) en Giermo B. (39), ontkennen dat zij de advocaat hebben vermoord. Zij en het OM gingen in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. De rechtbank hoort in hoger beroep meerdere getuigen. De beschrijvingen van ooggetuigen van de schutter zijn een van de gespreksonderwerpen omdat die niet overeen zouden komen met die van de verdachten.

De rechtbank heeft tot en met 1 februari vijf dagen uitgetrokken voor de behandeling van het hoger beroep.

Plaats een reactie