Hof oordeelt in het voordeel van het homohuwelijk op Aruba en Curaçao


Partners van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao moeten met elkaar kunnen trouwen, zo blijkt uit uitspraken in twee hoger beroepzaken die dinsdag zijn gedaan door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het homohuwelijk is op dit moment niet mogelijk in de groep van landen en bijzondere gemeenten die het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden vormen.

De rechtbank oordeelde dat partners van hetzelfde geslacht nu het recht wordt ontzegd om deel te nemen aan het huwelijk en alle rechten en voordelen die daarmee samenhangen. “De rechtbank komt tot de conclusie dat de uitsluiting van het homohuwelijk in strijd is met het discriminatieverbod en onverenigbaar is met de grondwet.”

De uitspraak van de rechtbank betreft twee zaken die op Aruba zijn aangespannen door de organisatie voor gelijke rechten Fundacion Orguyo Aruba en op Curaçao door Human Rights Caribbean namens twee vrouwen die willen trouwen. Een lagere rechter oordeelde eerder in die laatste zaak dat er geen rechtvaardiging is om paren van gelijk geslacht een burgerlijk huwelijk te weigeren, en droeg de wetgever op om maatregelen te nemen om de ongeoorloofde discriminatie weg te nemen.

Lees ook:  Twee gewonden bij ongeval met vijf auto's, drie vrachtwagens; A27 bij Utrecht weer open

Het Burgerlijk Wetboek van Curaçao bepaalt dat een huwelijk alleen gesloten kan worden tussen een man en een vrouw. Volgens de rechter is deze bepaling in strijd met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod zoals opgenomen in de Curaçaose grondwet.

Op Aruba is het sinds september vorig jaar mogelijk om een ​​geregistreerd partnerschap aan te gaan met iemand van hetzelfde geslacht. Afgelopen juni diende de Arubaanse politieke partij Accion21 een wetsvoorstel in om het homohuwelijk formeel in te voeren op het eiland.

Deze uitspraak betekent niet noodzakelijkerwijs dat paren van hetzelfde geslacht onmiddellijk kunnen trouwen en gelijk behandeld kunnen worden in die Caribische landen. Hoger beroep is mogelijk, evenals een uitspraak van het hof van cassatie.

Plaats een reactie