Het seksschandaal Voice domineerde dit jaar de Google-zoekopdrachten van inwoners van NL


Het eerder dit jaar onthulde MeToo-schandaal bij The Voice of Holland trok de aandacht van de inwoners van Nederland. Twee van de top vijf Googled-termen hadden te maken met The Voice. Ook de Russische inval in Oekraïne stond iedereen bezig – Oekraïne was dit jaar de meest gegoogelde term in Nederland, zo blijkt uit de jaarlijkse trends die de techgigant publiceert.

Dit jaar waren de vijf meest gegoogelde termen in Nederland Oekraïne, Jeroen Rietbergen, Viaply, Ali B en testen op toegang. Rietbergen en Ali B waren beiden als bandleider en rechter zeer betrokken bij The Voice of Holland en werden beiden beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. BOOS, het online programma dat de misstanden achter de talentenjacht aan het licht bracht, was de meest gezochte term in de categorie TV, Series en Films.

Inwoners van Nederland googleden ook anderen die het afgelopen jaar controverse veroorzaakten, waaronder Lil ‘Kleine, Glennis Grace, Marc Overmars en Johan Derksen. Ze leken om dezelfde reden ook internationale beroemdheden te googelen: Johnny Depp, Amber Heard en Will Smith.

Lees ook:  Vuurwerk frustreert autoriteiten na pandemisch verbod van twee jaar

De Britse koningin Elizabeth en weerman Piet Paulusma waren de meest gegoogelde mensen die dit jaar stierven. Inwoners van Nederland wilden ook meer weten over de Marokkaanse peuter Rayan, die stierf nadat hij in februari in een droge put was gevallen, en Gino van Straeten, een 9-jarige jongen die in juni uit Kerkrade werd ontvoerd, seksueel werd misbruikt en vermoord.

Voor zijn trendrapporten kijkt Google niet alleen naar de meest gegoogelde termen, want dat zijn termen die elk jaar worden gebruikt voor zaken als het vinden van een baan of een plek om te wonen. In plaats daarvan kijkt de techgigant naar zoektermen die in het jaar de belangrijkste veranderingen hebben ondergaan.

Plaats een reactie