Het ontslag van de rechter betekent dat de moordzaak tegen Peter R. de Vries opnieuw moet beginnen

Image source - Pexels.com


Het strafproces rond de moord op Peter R. de Vries moet mogelijk opnieuw beginnen vanwege het aftreden van een rechter. Een van de drie rechters verhuist naar het buitenland, bleek donderdag tijdens een zitting in de heropende zaak, meldt de NOS.

De rechter had haar verhuizing voor deze zomer gepland, omdat de zaak-De Vries tegen die tijd afgerond zou zijn. Maar in juli heropende de rechtbank onverwacht de zaak vlak voor de uitspraak. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nieuwe getuigenverklaringen gepresenteerd, die mogelijk van invloed zijn op de uitspraak. Het OM had tegen de twee verdachten levenslang geëist.

Er is een vervangende rechter aangesteld. Maar volgens de rechtbank schrijft de wet voor dat de zaak opnieuw moet worden behandeld, tenzij het OM en de advocaten van de verdediging dit onnodig achten. De betrokken partijen zijn er op dit moment over in gesprek.

De advocaten van verdachten Delano G. en Kamil E. weigerden donderdagochtend commentaar te geven, aldus de NOS. Ook het OM wilde niets zeggen. Ze zullen hun beslissing tijdens de volgende hoorzitting in november bekendmaken.

De Vries’ zoon Royce is niet blij met deze onthulling. “Je denkt dat alles voorbij is, en dan moet het misschien helemaal opnieuw beginnen.” Hij noemde het opmerkelijk dat de rechtbank niet had geanticipeerd op het al langer bekende vertrek van de rechter. Volgens De Vries had de rechtbank een reserverechter moeten aanstellen, zoals gebeurt bij grote rechtszaken als de MH17- of Marengo-processen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?