Het nieuwe Nederlandse systeem dwingt tot het creëren van betaalbare middenhuurappartementen


De Nederlandse overheid gaat een nieuw systeem uitrollen om appartementen in Nederland te scoren en een maximumprijs voor middenhuur vast te stellen. In het nieuwe plan kunnen verhuurders dezelfde boetes krijgen als verhuurders van sociale huurwoningen. Die boetes kunnen oplopen tot 80.000 euro, zegt minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge.

In het nieuwe systeem wordt de huurprijs van de middenhuur geplafonneerd op circa 1.100 euro zodra het plan is uitgevoerd. Die zal alleen gelden voor nieuwe huurcontracten, maar moet de huurprijzen van 300.000 appartementen met gemiddeld 190 euro per maand omlaag brengen. Als het door de Tweede Kamer komt, gaat het begin 2024 in.

Op dit moment worden appartementen gescoord op een puntensysteem dat rekening houdt met de binnenoppervlakte, de oppervlakte privé buitenruimten en bergingen, gemeenschappelijke ruimten, tegelwerk in keuken en badkamers en de officiële taxatiewaarde van de woning. Dit jaar zijn het sociale huurwoningen met minder dan 142 punten en een maximale huurprijs van iets meer dan 760 euro per maand.

Lees ook:  Gemeenten vrezen dat uitkeringsschandaal tot 2030 op zich laat wachten

Het puntensysteem wordt uitgebreid naar het middensegment, aldus De Jonge. Die appartementen kunnen maximaal 187 punten scoren. Als het plan meteen was ingevoerd, zouden verhuurders die panden tussen de 760 en 1.000 euro aan huurders mogen verhuren. Gecorrigeerd voor inflatie zal de maximumprijs waarschijnlijk rond de 1.100 euro liggen.

Er kunnen boetes worden opgelegd aan verhuurders die de nieuwe limieten overtreden. Onder de huidige Goed Landlordship Law begint de boete bij ongeveer 20.000 euro. Recidivisten kunnen een boete krijgen van 70.000 euro, die kan oplopen tot 80.000 euro voor de meest grove overtreders, zei De Jonge vrijdag tegen verslaggevers.

“De regeling geldt voor nieuwe huurcontracten en zolang er krapte is op de woningmarkt”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. “De behoefte aan regulering zal op verschillende momenten worden geëvalueerd.”

Woningen die energiezuiniger zijn kunnen extra punten krijgen, woningen met een slechter energielabel kunnen punten worden ontnomen. Dit moet ervoor zorgen dat mensen in inefficiënte woningen niet gedwongen worden om hogere huurprijzen te betalen, terwijl verhuurders worden aangemoedigd om verbeteringen aan te brengen als ze de huur willen verhogen bij toekomstige huurders. Daarnaast wordt het systeem verfijnd zodat een groot dakterras meer punten oplevert dan een klein balkon.

Lees ook:  Ziekenhuizen zien sterke stijging van agressieve patiënten, bezoekers

“Voor mensen met een middeninkomen is een betaalbare huurwoning steeds minder vanzelfsprekend. Door de enorme schaarste wordt de topprijs gevraagd voor woningen die het echt niet waard zijn. Ondertussen moeten leraren, verpleegkundigen en politieagenten de rekening betalen’, zei De Jonge. Middeninkomens zijn uit de steden geprijsd, waarbij de huur per vierkante meter in tien jaar met 25 procent is gestegen. markthuur wil ik ze beter beschermen tegen excessen, zodat mensen een eerlijke prijs betalen voor hun woning.”

De regeling zal gelden voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Om lopende projecten in aanbouw soepel te laten verlopen, wordt aan die ontwikkelaars een krediet voor maximaal tien jaar gegeven om de verwachte daling van de verwachte inkomsten op te vangen.

Plaats een reactie