Het koude weekend voor de boeg heeft de grootste steden voorbereidingen getroffen voor daklozenopvangcentra voor de winter


In de vier grootste steden van Nederland gaan dit weekend de extra opvangplekken open die gemeenten in de winter regelen om mensen zonder woning een warme plek te bieden. Meteorologen hebben in het hele land koud weer voorspeld, vooral ’s nachts. Voor velen voelde het op vrijdag misschien al alsof het 0 graden Celsius was, terwijl de nacht op zaterdag de thermometer iets onder het vriespunt zal laten zakken. De volgende nacht kunnen lage temperaturen van rond de -5 graden optreden.

De GGD GGD vindt het niet redelijk dat mensen in dergelijke omstandigheden buiten slapen. Het criterium is wanneer de meteorologische omstandigheden zich zodanig combineren dat de waargenomen temperatuur het gevoel geeft alsof het 0 graden of lager is.

Opvang Amsterdam voorlopig nog maar tijdelijk open

In Amsterdam kunnen daklozen van vrijdagavond tot en met maandagochtend terecht in de opvang. Zij kunnen zich tussen 16.30 en 22.00 uur melden bij de voorziening aan de Transformatorweg 6 in de wijk Sloterdijk voor bed, douche, warme maaltijd en ontbijt.

Lees ook:  De Nederlandse overheid stopt met het gebruik van Facebook als het de omgang met privégegevens niet verbetert

Deze receptie is gratis. De reguliere winteropvang in de hoofdstad gaat pas op 1 december open.

Rotterdam en Utrecht flexibeler

Rotterdam meldde dat de winteropvang daar vrijdagavond ook open gaat, maar kon nog niet zeggen wanneer die weer dicht zou gaan.

Zowel overdag als ’s avonds zijn er meerdere locaties voor winteropvangzoekers in Utrecht. Denk hierbij aan de opvang Tussenvoorziening en het Leger des Heils.

Meer diensten gereed in Den Haag

In Den Haag blijft de locatie aan de Rooseboomstraat in de wijk Bezuidenhout open tijdens het koude weekend. Daar zal extra zorg worden geboden naast de reguliere winteropvang, die sinds 1 november wordt verleend in het voormalige Haga Ziekenhuis/Rode Kruis Ziekenhuis.

In de loop van zondag zal de koude lucht Nederland minder snel bedekken. Temperaturen moeten variëren van 4 tot 8 graden.

Plaats een reactie