Het algoritme voor fraudeprofilering van gemeenten maakt de vakbond boos


Vakbond FNV heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een klacht ingediend tegen de gemeenten Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Lopik en Veenendaal. Om uitkeringsfraude te voorkomen gebruikten deze vijf gemeenten tot afgelopen juni een zogenaamde fraudescorekaart bij het aanvragen van een uitkering.

Het algoritme zou discriminatie in de hand werken door op basis van een automatisch profiel groepen mensen als risicovol te bestempelen, zoals woonwagenbewoners, bouwvakkers en alleenstaanden die in een ‘slechtere buurt’ wonen.

De fraudescorekaart werd van 2004 tot een rechterlijke uitspraak in 2020 door maar liefst 158 ​​gemeenten gebruikt. Dat de volgende gemeenten de fraudescorekaart nog steeds gebruikten, kwam afgelopen juni aan het licht na onderzoek door een journalistencollectief van Lighthouse Reports, Argos en NRC. De FNV zette toen een meldpunt in waar uitkeringsgerechtigden zelf konden nagaan of ze bij het aanvragen van een uitkering waren aangemerkt als potentiële fraudeurs. Het meldpunt ontving kort daarna 165 meldingen.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong verwacht dat de AP de vijf gemeenten beboet. “Ondanks alle waarschuwingen zijn deze gemeenten risico-indicatoren blijven gebruiken die ook in de toeslagenaffaire zijn gebruikt”, zegt ze. “Ik verwacht sowieso sterkere en strengere monitoring, aangezien de AP naast het verwerken van data ook scherper zal kijken naar het monitoren van het gebruik van algoritmen.”

Lees ook:  23% van de jonge Nederlanders twijfelt of de Holocaust is gebeurd: studie

Plaats een reactie