Het aantal cybercriminaliteitszaken is sinds 2019 verdrievoudigd


Terwijl het aantal inbraken, overvallen en berovingen in Nederland historisch laag is, schiet het aantal cybercriminaliteitszaken omhoog. De politie ontving vorig jaar drie keer meer cybercriminaliteitsmeldingen dan in 2019. De verschuiving van fysieke naar digitale misdaden die plaatsvond tijdens de pandemie lijkt niet te stoppen, zegt specialist Rene Middag van de Landelijke Eenheid van de politie tegen het AD.

De politie registreerde in 2022 bijna 797.000 misdrijven, 7 procent meer dan een jaar eerder en bijna op het niveau van voor de pandemie in 2019. De politie constateert dat de criminaliteitscijfers weer flink stijgen, maar van andere aard zijn.

Sinds het einde van de coronaviruspandemie is er een lichte stijging van de ‘klassieke misdaden’, maar hun aantal blijft laag in vergelijking met 2019. Het aantal overvallen was vorig jaar 43 procent lager dan in 2019, inbraken daalden met 38 procent en berovingen namen af met 34 procent. Het aantal cybercriminaliteitszaken daarentegen is bijna verdrievoudigd, van 4.715 meldingen in 2019 naar 13.949 vorig jaar.

Lees ook:  Handhaving van het vuurwerkverbod had geen prioriteit, bevestigt de politie

Volgens Middag was er een grote opleving in online zwendel en fraude tijdens de pandemie van het coronavirus, toen mensen veel meer tijd thuis doorbrachten en overvallers, inbrekers en overvallers veel minder kans kregen om hen aan te vallen. En die verschuiving lijkt blijvend te zijn. “De kennis om online misdaden te plegen wordt breed gedeeld, en het is gemakkelijk om vanuit huis te doen”, zei Middag.

Plaats een reactie