Helft van jonge Nederlandse vrouwen vorig jaar getroffen door seksueel grensoverschrijdend gedrag


Ruim de helft van de jonge vrouwen in Nederland gaf vorig jaar aan slachtoffer te zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In totaal identificeerde 52 procent van de vrouwen tussen de 18 en 24 jaar het probleem. Daarnaast zegt 46 procent van de meisjes tussen de 16 en 18 het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag, blijkt vrijdag uit een rapport van het CBS en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Ter vergelijking: 15 procent van de mannen in dezelfde leeftijdsgroep gaf aan het slachtoffer te zijn geweest van grensoverschrijdend seksueel gedrag. Van alle Nederlanders van 16 jaar of ouder geeft 1 op de 8 aan het afgelopen jaar seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben ervaren.

Dit komt neer op 1,8 miljoen mensen. Het gaat om seksuele intimidatie, al dan niet online, en fysiek seksueel geweld.

Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag komt de dader meestal van buiten de huiselijke groep. Bij offline seksuele intimidatie zegt iets meer dan de helft dat de dader voor hen onbekend was. Ook gaven de slachtoffers van online seksuele intimidatie aan dat in iets meer dan de helft van de gevallen de dader een vreemde voor hen was.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Daarentegen kenden bij fysiek seksueel geweld ongeveer 7 op de 10 slachtoffers de dader.

De cijfers zijn afkomstig van een monitoringsdienst voor huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag die vorig jaar liep. Dit was een digitale enquête waaraan in de maanden maart en april 2022 ruim 24.000 mensen van 16 jaar en ouder deelnamen.

Plaats een reactie