Heet, droog weer zorgt ervoor dat bomen vroeg bladeren verliezen

Image source - Pexels.com


Terwijl het weer in Nederland nog steeds zomers en heet is, zien de straten er herfstachtig uit, met bomen die van kleur veranderen en bladeren op de grond vallen. Dat heeft te maken met klimaatverandering, zeggen wetenschappers tegen de NOS.

“Dit is uitzonderlijk vroeg”, vertelde boomonderzoeker Paul Copini van Wageningen University aan de omroep over eikels en beukennootjes die al op de grond liggen. “Normaal rijpen eikels eind volgende maand, soms pas begin oktober.” Hij voegde eraan toe dat dit de afgelopen jaren een steeds bekender tafereel is geworden, omdat de zomers in Nederland door klimaatverandering heter en droger worden. “Misschien wordt dit het nieuwe normaal.”

Het hete en droge weer kan de groei van bomen belemmeren, zegt Copini’s collega Bas Leerink. In 2018, toen ook Nederland te maken kreeg met droogte, groeiden de bomen helemaal niet meer. “Dat was erger dan dit jaar. Het groeiseizoen is nog aan de gang, maar we kunnen nu al zien dat ze hard getroffen zijn. We zullen moeten afwachten wat de effecten zullen zijn.”

Nederland kan zich verheugen op weer een week met warm zomerweer, aldus het meteorologisch instituut KNMI. De dagen zullen veel zon zien, met maxima in de twintig.

Dinsdag worden maxima variërend tussen 24 graden langs de noordwestelijke worp en 29 graden in het oosten. De zuidwestenwind is zwak tot matig van kracht en er wordt weinig tot geen regen verwacht.

Woensdag worden maxima tussen de 25 en 30 graden, weinig wind en geen regen. Er zullen wat wolken zijn, maar de zon zal de lucht domineren.

De rest van de week wordt zonnig en warm, met kans op tropische temperaturen in het oosten en zuidoosten. Vanaf vrijdag neemt de kans op regen toe en dalen de temperaturen geleidelijk tot onder de twintig.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?