Harbour Club klaagt Amsterdam aan wegens gedwongen sluiting van zes maanden na explosie

Image source - Pexels.com


The Harbour Club in Amsterdam vecht voor de rechtbank het besluit van de gemeente aan om het horecabedrijf te sluiten na een explosie op het terrein. Het bedrijf zei woensdag in een hoorzitting dat de verplichte sluiting van zes maanden “276 mensen werkloos zal maken” en de club failliet zal doen gaan, aldus Het Parool.

“De gemeente gooit deze explosie op één hoop met heel andere incidenten van jaren geleden, plus wat geruchten, ongefundeerde aannames en roddels”, zegt Richard van Leeuwen, eigenaar van The Harbour Club, tegen Het Parool. “De lichtheid en onzorgvuldigheid waarmee men dit soort beslissingen neemt is beangstigend.”

De bar en het restaurant in Amsterdam-Oost waren op 10 augustus het doelwit van een explosieve aanval in de vroege ochtend, waarbij de voordeur en ramen beschadigd raakten. Het gebouw was op dat moment leeg en niemand raakte gewond bij de ontploffing.

Van Leeuwen houdt vol dat er geen reden was om de club aan te vallen: geen rechtszaken, ruzies of vijandigheid met de medeoprichter van de club. “[The explosion] gebeurde drie uur na sluiting, dus het is pure intimidatie”, zegt hij tegen Het Parool.

Amsterdam teisterde de afgelopen weken een reeks van dergelijke aanslagen, waaronder explosies bij woningen, horeca en geldautomaten. De gemeente Amsterdam beval de Harbour Club voor een half jaar te sluiten samen met Cafe In The City, dat eveneens werd opgeschrikt door een explosie.

In de rechtbank betoogde de club dat uit de bewakingsbeelden blijkt dat de dader van de Cafe In The City-aanval “vrijwel zeker” dezelfde persoon is die zich op The Harbor Club richtte. Dit is een poging om de suggestie van de politie te weerleggen dat de clubs elkaar als doelwit hebben, aldus Het Parool. En hoewel de mede-oprichters jaren geleden in een ruzie raakten, benadrukken Van Leeuwen en de advocaten van de club dat ex-oprichter John de Jong niet achter de club aan zit en dat de twee “eindelijk in goede harmonie uit elkaar zijn gegaan”.

Ondertussen stelt de advocaat van de gemeente Amsterdam dat de exploitanten van The Harbour Club “geen rekening houden met de ernst van de feiten”. De kracht van de explosie was zo groot dat “als iemand zijn hond daar had uitgelaten, ze daar niet zouden zijn geweest.”

De rechter doet binnen twee weken uitspraak in de zaak.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?