Handhaving van het vuurwerkverbod had geen prioriteit, bevestigt de politie


Handhaving had bij de politie een lage prioriteit in de gemeenten waar dit jaar tijdens de nieuwjaarsviering een vuurwerkverbod van kracht was, zo bevestigen verschillende politiekorpsen maandag aan het ANP. Veel politiekorpsen meldden dat het toezicht op het verbod vooral een zaak was van civiele straathandhavingsteams in verschillende gemeenten en dat de politie door het grote aantal noodoproepen alleen optrad bij vuurwerkzaken in de meest extreme situaties.

Vuurwerk was afgelopen weekend in 12 verschillende gemeenten niet toegestaan. Dat aantal zal volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) naar verwachting in de loop van het jaar stijgen. Zolang er geen landelijke regelgeving is, “volgen gegarandeerd nog veel meer gemeenten met een lokaal verbod”, zegt een VNG-woordvoerder. Zo’n 65 procent van de gemeenten gaf eerder dit jaar in een enquête aan voorstander te zijn van een verbod.

Volgens de politie in het oosten van Nederland was het tijdens de jaarwisseling “zeer rustig” en was er geen reden om boetes uit te delen. De politiewoordvoerder beweerde zelfs dat er nauwelijks vuurwerk werd afgestoken in Nijmegen, Apeldoorn en Heumen, de drie gemeenten in de wijk met een vuurwerkverbod.

Lees ook:  Extreme overstromingen in Zuid-Holland zouden 2 miljard euro schade aanrichten, blijkt uit onderzoek

Maar de burgemeesters van Nijmegen en Apeldoorn waren het niet eens met het politieoordeel. Ze beweerden dat er ondanks het verbod veel vuurwerk werd afgestoken.

De politie Rotterdam en omgeving zei dat het verbod in Rotterdam en Schiedam niet werd gehandhaafd. “Dit was een symbolische stap; ze wisten dat het niet kon worden afgedwongen. Dat deden we alleen bij excessen”, aldus een politiewoordvoerder.

Dit besluit gold ook in Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal en Heemstede. Handhaving vond plaats toen er vuurwerk werd gegooid naar politieagenten, hulpverleners of andere mensen. Een woordvoerder van de politieregio Noord-Holland zegt dat dit ook geldt als mensen zichzelf in gevaar brengen.

In Amsterdam is getracht waar mogelijk actie te ondernemen, aldus een woordvoerder. “Maar het was druk, dus we moesten keuzes maken.”

Net als de politie in Amsterdam kon de politie-eenheid regio Midden-Nederland niet zeggen of er boetes zijn uitgedeeld waar een verbod gold, in Soest en in de Heuvelrug, Utrecht. “Maar we gingen niet specifiek op zoek omdat we andere dingen te doen hadden.”

Lees ook:  Rotterdamse politie gaat voetbalrelschoppers ondervragen tijdens volgende wedstrijd Marokko

In Limburg heeft de politie tussen 28 december en 2 januari ook geen boetes uitgedeeld voor het overtreden van het vuurwerkverbod in Mook en Middelaar. Ook daar werd niet actief op gehandhaafd, aldus een woordvoerder. “De prioriteit was er niet.”

Plaats een reactie