Gymnastiekleraar krijgt 12 jaar, behandeling voor seksueel misbruik van 14-jarige, dood


De rechtbank in Den Haag veroordeelde de 33-jarige Olivier van de G. tot 12 jaar gevangenisstraf met psychiatrische behandeling voor het seksueel misbruiken en vermoorden van de 14-jarige Esmee Kortekaas eind vorig jaar. Volgens de rechtbank heeft Van de G. “op afschuwelijke wijze een einde gemaakt aan het leven van een 14-jarig meisje”.

Volgens de rechtbank is Van der G. niet schuldig aan moord omdat hij geen voorbedachten rade had om Esmee te vermoorden. Hij werd veroordeeld voor doodslag, het verwijderen van haar lichaam, seksueel misbruik van kinderen en het bezit van kinderporno. Van de G. is volgens deskundigen minder aanspreekbaar en heeft een grote kans op herhaling. De rechtbank legde hem daarom ook een geïnstitutionaliseerde psychiatrische behandeling op. “Het is onverantwoord om je zonder behandeling terug te laten keren in de maatschappij”, zei de rechter.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 14 jaar gevangenisstraf en dwangbehandeling tegen Van de G. Ook voor functies als sportleraar vroeg het OM een beroepsverbod van vijf jaar, maar de rechtbank ging daar niet in mee.

Lees ook:  Jongeren vaker betrokken bij fraude en cybercriminaliteit

Een groep sporters vond op 31 december 2021 het lichaam van Esmee in een speeltuin aan de Melchior Treublaan in Leden. Van der G., haar turnleraar, bekende een seksuele relatie te hebben gehad met het meisje en dat ze bij hem thuis in Leiden kwam. Hij beweerde dat ze op 30 december ruzie kregen. Het OM zei dat Van der G. tijdens die ruzie Esmee heeft gewurgd, maar dat zegt hij zich niet te herinneren.

Plaats een reactie