Grote drukte bij Intratuin en IKEA op Tweede Kerstdag


Tuinwinkels en woonwinkels als Intratuin en IKEA trokken zoals gebruikelijk op Tweede Kerstdag veel winkelend publiek. Het was niet overal druk, maar koopjesjagers stonden maandagochtend massaal in de rij bij de Intratuin in Duiven vanwege hun uitverkoop van kerstartikelen. Bij de IKEA in Amsterdam stonden aan het eind van de middag nog lange rijen bij de kassa’s.

Directeur Gerard Niesink van de Intratuin in Duiven legt uit dat zijn winkel op 26 december normaal gesproken veel volk trekt. Dan begint de jaarlijkse kerstuitverkoop bij het tuincentrum. “Afgelopen twee jaar waren we alleen gesloten vanwege het coronavirus. Maar nu kan het weer. Het was zeker net zo druk als voor het coronavirus.”

Hij zei dat hij denkt dat duizenden mensen de winkel maandag hebben bezocht. “De mensen die zo vroeg in de rij staan, weten vaak precies wat ze willen”, aldus Niesink.

In de IKEA in Amsterdam was het nog best druk toen de zon onderging. Volgens een ANP-verslaggever op de locatie waren er vooral veel gezinnen en koppels die nieuwe meubels wilden bekijken of nieuwe inspiratie wilden opdoen. De rijen bij de kassa’s waren echter niet alleen een gevolg van de drukte, maar ook omdat niet alle kassa’s open waren. De Zweedse retailer maakte enkele maanden geleden bekend dat het door personeelstekort zijn winkels in Nederland eerder moest sluiten.

Lees ook:  Regionale transportstaking zou meer ontwrichtend kunnen zijn; Tweede vakbond stelt ultimatum

Bij de nabijgelegen Praxis was het tafereel heel anders. Zondagmiddag was het daar erg rustig. Slechts een handjevol mensen liep door de gangpaden van de bouwmarkt. “En dit is eigenlijk het drukste moment van de dag”, zegt een medewerker. Paasmaandag is wanneer de drukte de winkel echt vult, merkte hij ook op.

Ook elders was de situatie wisselvallig. Zo meldde het AD dat het erg druk was in de Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam. Bij winkelcentrum Maxis bij Muiden leek de maandagmiddag meer op een rustige zondagmiddag.

Uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland blijkt al dat mensen ondanks de hoge inflatie in deze tijd van het jaar nog steeds bereid zijn de portemonnee te trekken. Het ontdekte dat er op vrijdag meer pinbetalingen werden gedaan in de winkelstraten van het land dan ooit tevoren.

Alles bij elkaar telde de organisatie die dag meer dan 22 miljoen pinbetalingen, goed voor zo’n 740 miljoen euro. Uit cijfers van Openingstijden.nl bleek ook dat er deze kerst meer supermarkten open waren dan voorgaande jaren. Maandag hield zo’n 90 procent van alle supermarkten de deuren open.

Lees ook:  Pride Amsterdam wordt nog diverser, inclusief als Queer & Pride Amsterdam

Plaats een reactie