Grote daling van de inflatie: 11,2% in november


Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november fors gedaald ten opzichte van de maand ervoor. De inflatie was nog steeds hoog en het dagelijks leven werd deze maand 11,2 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS op basis van de Europees geharmoniseerde methode. In oktober stegen de consumentenprijzen met 16,8 procent op jaarbasis.

De inflatie is al enige tijd zeer hoog door forse stijgingen van gas- en elektriciteitsprijzen. Hogere energiekosten weerspiegelen zich ook in de voedselprijzen.

In de hele eurozone betalen consumenten meer voor hun dagelijkse boodschappen. Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), waarschuwde eerder deze week dat de inflatie waarschijnlijk nog niet over haar hoogtepunt heen is.

De ECB heeft de rente al meerdere keren verhoogd om de inflatie weer rond de 2 procent te brengen. Waarschijnlijk zal het in december de rente in de eurozone weer verhogen.

Het inflatiecijfer volgens de Europees geharmoniseerde methode is altijd hoger dan de eigen methode van het CBS, die later wordt gepubliceerd. CBS rekent de kosten van levensonderhoud mee, zoals onder andere huur, wat de Europese methode niet doet. De Europese methode is bedacht om de inflatie in verschillende landen gemakkelijker te kunnen vergelijken.

Lees ook:  Bij schietpartij Rotterdam is één persoon zwaargewond geraakt

Plaats een reactie