Grootschalig racisme ontdekt bij Ministerie van Buitenlandse Zaken


Racisme wordt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in zo’n brede en omvangrijke mate aangetroffen dat het volgens een onderzoek dat het ministerie heeft laten uitvoeren “ernstig en zorgelijk” is. gebouw in Den Haag en bij Nederlandse posten in het buitenland.

Biculturele medewerkers en lokaal ingehuurde ambassademedewerkers van kleur ervaren verschillende vormen van racisme. Ze maakten incidenten van verbaal geweld, denigrerende behandeling, cultureel racisme en diverse andere beschuldigingen en aantijgingen mee, vertelden ze onderzoekers van Bureau Omlo.

Ze zeiden ook dat ze het gevoel hebben dat “ze soms buitengesloten, genegeerd en gemarginaliseerd worden. Ze hebben te maken met racistische grappen en lage verwachtingen.” Veel medewerkers ervaren de problemen volgens de onderzoekers als structureel.

De topambtenaar, secretaris-generaal Paul Huijts, verontschuldigde zich. “Het rapport bevat harde conclusies en pijnlijke voorbeelden”, zei Huijts maandag na ontvangst van het onderzoek. “Wat collega’s ervaren, wat er wordt gezegd en het gevoel dat dat geeft, vinden wij onaanvaardbaar.”

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Het ministerie neemt de aanbevelingen uit het rapport over, waaronder een structurele cultuurverandering. Ook wordt het voor werknemers gemakkelijker en eenvoudiger om incidenten te melden en wordt het proces van werving en indienstneming onder de loep genomen.

Het onderzoek is mede gestart naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten. De top van het ministerie wilde weten welke vormen van racisme structureel voorkomen binnen de organisatie van het departement.

Plaats een reactie