Gov’t wil tegen 2035 twee kerncentrales openen, waarschijnlijk in Borssele


Het kabinet wil twee kerncentrales bouwen die in 2035 operationeel moeten zijn. Ze kijken naar het Zeeuwse Borssele, waar nu al de enige werkende kerncentrale staat. Dat bevestigden meerdere bronnen na een bericht van RTL Nieuws.

Minister van Energie Rob Jetten heeft al gesprekken gevoerd, onder meer met de provincie Zeeland. Ook voerde hij gesprekken met private partijen, ook over de financiering. Jetten denkt dat de bouw van de energiecentrales rond 2035 klaar kan zijn, zeggen ingewijden.

Borssele is de voor de hand liggende voorkeurslocatie, aangezien het al een centraal station heeft. De beslissing is nog niet definitief, benadrukten betrokkenen. Het kabinet beslist vrijdag tijdens de ministerraad.

Het kabinet heeft de bouw van twee kerncentrales opgenomen in het regeerakkoord. Met name coalitiepartijen VVD en CDA zijn hier voorstander van. Het kabinet heeft in het klimaatfonds 5 miljard euro gereserveerd voor kernenergie.

Bij het opwekken van kernenergie komt geen CO2 vrij, maar het bouwen van energiecentrales kost veel tijd en geld. Het is dan ook een techniek waar het kabinet zich op richt voor de lange termijn. Nederland heeft de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om dit te bereiken mag er geen CO2 vrijkomen bij elektriciteitsproductie.

Lees ook:  Anne Frank Stichting lanceert online project dat inzicht geeft in degenen die met haar ondergedoken zijn

De Tweede Kamer heeft dinsdag een voorstel aangenomen om uitvoering te geven aan de toegezegde aanpak om de bouw van kerncentrales te versnellen.

Plaats een reactie