Goudjakhals doodde schapen in Friesland; Honden vielen ook vee aan


Een goudjakhals beet afgelopen november een schaap dood in Lioessens, een dorp in het noorden van Friesland. Het lijkt erop dat zich in die provincie een goudjakhals heeft gevestigd, want vorig jaar werd daar vaker vee aangevallen door zo’n roofdier. De provincie is de enige met meldingen van aanvallen door de goudjakhals.

Dat blijkt uit de meest recente resultaten van DNA-onderzoek naar aanvallen op vee dat BIJ12 vrijdag publiceerde. BIJ12 doet ook onderzoek naar andere incidenten, zoals hoe wolven de provincies beïnvloeden.

Als een veehouder dode of aangevallen dieren in zijn weiland aantreft, zorgt BIJ12 ervoor dat er DNA-materiaal wordt afgenomen. Hieruit moet blijken of een wolf de boosdoener was, in welk geval provincies de schade vergoeden.

Friesland vergoedt ook schade veroorzaakt door een goudjakhals. Er is echter nog geen officiële compensatieregeling voor dergelijke incidenten.

Uit de cijfers van BIJ12 blijkt ook dat honden regelmatig vee aanvallen. In het Drentse Roden ontstond onrust over wolven toen een jaarlingkoe dood in de wei werd aangetroffen, maar die blijkt nu te zijn veroorzaakt door een hond. Hetzelfde gold voor doodgebeten schapen in het Hallum, Friesland.

Lees ook:  Kinderen die niet zijn getroffen door het uitkeringsschandaal ontvangen ook duizenden schadevergoedingen: rapport

Ook in Gelderland en Limburg greep een hond schapen. In het Drentse Zwiggelte heeft een hond volgens BIJ12 een paard aangevallen.

Plaats een reactie