Goedkopere zorg: eigen risico per behandeling maximaal 150 euro


Wie een dure specialistische behandeling ondergaat, hoeft straks niet meer in één keer het volledige eigen risico van 385 euro te betalen. Het kabinet wil een maximumbedrag van 150 euro per procedure stellen, zo blijkt uit de besluitenlijst van de ministerraad.

De maatregel was al aangekondigd in het regeerakkoord en moet het eigen risico ‘slimmer en betaalbaarder’ maken. Wie niet meer dan één specialistische behandeling per jaar gebruikt, hoeft zelf niet meer dan 150 euro te betalen en is dus goedkoper uit. Dat bedrag was eerder niet bekend gemaakt.

Hierdoor zullen naar verwachting circa 1 miljoen verzekerden gemiddeld 100 euro minder eigen risico gaan betalen dan voorheen. Voor verzekerden betekent dit niet dat ze meer moeten betalen, het totale bedrag van het eigen risico blijft namelijk gelijk.

Verder moet de aanpassing ook helpen om de zorgkosten en dus premies te verlagen. Mensen hebben namelijk langer de prikkel om na te denken over de noodzaak van een behandeling dan wanneer zij na de eerste ingreep al het volledige eigen risico zouden hebben betaald. De maatregel levert naar verwachting 200 miljoen euro op.

Lees ook:  Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland

Plaats een reactie