GGD’en klaar voor nieuwe injectieronde, wachtend op aangepast vaccin

Image source - Pexels.com


De GGD’en zeggen klaar te zijn voor de nieuwe ronde vaccinaties tegen het coronavirus komend najaar. Het is afwachten of het aangepaste coronavirusvaccin waar het kabinet op hoopt, op tijd is beoordeeld door de Europese geneesmiddelenwaakhond.

In eerste instantie krijgen mensen met een hoger risico op een ernstig beloop van een besmetting met het coronavirus een herhalingsvaccinatie, evenals zorgpersoneel dat contact heeft met patiënten. De GGD’en zijn voornemens vanaf half september 700.000 injecties per week toe te dienen.

“Het gaat goed”, zegt de GGD Twente over de voorbereiding van de najaarscampagne. “Het is natuurlijk een uitdaging, maar we kijken met vertrouwen uit naar de campagne”, meldt ook de GGD Kennemerland. Ook andere GGD-regio’s hebben laten weten klaar te zijn voor de opdracht in september.

De GGD Limburg-Noord opent op korte termijn nog twee vaccinatielocaties: één in Weert en één in Venray. Ook komt er een extra vaccinatielocatie in de regio Hollands Noorden, in Middenmeer. Voor de GGD Zaanstreek-Waterland wordt momenteel een nieuwe vaccinatielocatie ingericht in Assendelft. Begin september wordt ook een nieuwe vestiging geopend in de regio Rotterdam.

Sommige regio’s zijn nog op zoek naar personeel voor de vaccinatieplaatsen. De GGD Gelderland-Midden meldt dat de werving van plukkers en mensen voor bestuursfuncties goed verloopt. “Verpleegkundigen en artsen werven is wat lastiger”, zegt een woordvoerder, maar ook dat gaat volgens haar lukken.

Ook de Groningse GGD is continu op zoek naar artsen. Ook in Zaanstreek-Waterland wordt nog personeel gezocht en opgeleid. De GGD Utrecht heeft nog “vacature” maar verwacht deze op tijd in te kunnen vullen.

Het kabinet wil voor de nieuwe injectieronde in september aangepaste versies van de coronavirusvaccins van Pfizer en Moderna gebruiken. De vaccins moeten een betere bescherming bieden tegen de Omicron-variant van het virus.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beraadt zich momenteel op de nieuwe versies van de injecties van Pfizer en Moderna. Wanneer dat vonnis klaar zal zijn, is nog onduidelijk. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen –– onderdeel van de EMA –– verwacht ‘in de loop van september’ een uitspraak te doen. Als de aangepaste vaccins niet voor half september beschikbaar zijn, zal het Outbreak Vaccination Management Team een ​​nieuw advies uitbrengen over de aanpak van de herfstcampagne.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?