Gezondheidsdiensten worstelen nog steeds om de uitbraak van schurft onder controle te krijgen


De gezondheidsdiensten van de GGD hebben nog steeds moeite om de huidige schurftuitbraak onder controle te krijgen. Het aantal gevallen stijgt al weken en is nu al twee keer zo hoog als het hoogste punt vorig jaar, meldt RTL Nieuws.

In de regio Groningen is het aantal diagnoses schurft gestegen van 36 per 100.000 inwoners drie weken geleden naar ruim 66 per 100.000 vorige week. In de regio Amsterdam steeg het aantal gevallen van 52 naar 75 per 100.000. En in de Gooi en Vechtboom steeg het aantal gevallen van 52 naar 85 per 100.000 inwoners. Ook de landelijke cijfers stijgen sinds het einde van de zomer wekelijks.

Schurft wordt veroorzaakt doordat de schurftmijt zich onder je huid nestelt en een extreem jeukende huiduitslag veroorzaakt. De besmettelijke ziekte wordt meestal overgedragen door langdurig lichamelijk contact, zoals slapen in hetzelfde bed. Huisartsen melden relatief veel patiënten in de leeftijdsklassen van 15 tot en met 24 jaar, maar ook in de andere leeftijdsgroepen liggen de besmettingscijfers veel hoger.

Lees ook:  Limburg om het leefgebied van de ernstig bedreigde tuinmuis te herstellen

Het RIVm pleitte woensdag voor een “groepsgerichte aanpak” van schurft. Dat betekent dat u alle leden van een huishouden behandelt en dat ze zich allemaal houden aan de reinigings- en wasinstructies om van schurftmijten af ​​te komen.

“Een huisarts of dermatoloog richt zich vaak op de behandeling van de individuele patiënt, maar gezien de landelijke toename blijkt deze aanpak onvoldoende effectief omdat er te weinig aandacht is voor de behandeling van contacten”, aldus het RIVM. Ook informatievoorziening is essentieel, zeker voor jongeren met veel contacten.

Plaats een reactie