Gezondheidsdiensten werden overspoeld met verzoeken om medicijnen te testen


In Nederland wordt het voor drugsgebruikers steeds populairder om hun drugs te laten testen op onveilige stoffen. De testdienst van de GGD heeft nu vaak wachttijden of moet mensen vertellen dat ze niet in staat zijn om het middel te testen, meldt de Volkskrant.

De GGD in Amsterdam heeft op maandag en dinsdag spreekuur voor mensen die hun medicijnen willen laten testen. Helaas komen lange wachtrijen steeds vaker voor, zegt Mirjam Reitsma, de coördinator van de drugstestdienst van de GGD Amsterdam, tegen de krant. Vooral tijdens festivals is er veel vraag naar de testservice. “Tijdens het Amsterdam Dance Event eind oktober werkten we met dubbele teams. Toch kwamen we tijdens het drie uur durende consult niet door de hele rij.”

Volgens Luara Smit-Rigter, de landelijk coördinator van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS), is dit een landelijk probleem. Het DIMS is een netwerk van ongeveer 32 testlocaties in beheer bij verschillende verslavingszorginstellingen en de GGD Amsterdam. In 2019 testte DIMS ongeveer 18.000 drugs van mensen. Dat vertraagde tijdens de pandemie, maar trekt snel weer aan. “We verwachten dit jaar zo’n 20.000 bezoekers. Een nieuw record”, aldus Smit-Rigter.

Lees ook:  Op meerdere plaatsen in Nederland zijn schaatsers door dun ijs gezakt

GGD Amsterdam en DIMS vrezen dat hun beperkte capaciteit mensen zal ontmoedigen om hen op te zoeken als ze zich zorgen maken over wat er in hun drugs zit. De druk op de testlocaties gaat ook ten koste van de informatievoorziening. Medewerkers hebben minder tijd voor mensen die binnen komen. “Als we zien dat een jonge gebruiker nerveus is tijdens zijn bezoek aan de testdienst en onzeker is over het gebruik, willen we hem zo goed mogelijk begeleiden en gebruik afraden, bijvoorbeeld voorbeeld. Zeker tijdens de drukke festivalperiodes loopt dat gevaar’, zegt een medewerker van de GGD Amsterdam tegen de krant.

De testcentra proberen de capaciteit op te voeren met nieuwe technieken waarmee ze meer medicijnen intern kunnen testen in plaats van ze naar een laboratorium te sturen en een week op de uitslag te wachten. Zo probeert de testlocatie van de GGD Amsterdam iedere bezoeker in ieder geval een indicatie te geven van de inhoud van zijn of haar medicijn door een snelle zuurtest uit te voeren. “Hierdoor weet een gebruiker in ieder geval of bijvoorbeeld een xtc-pil daadwerkelijk uit mdma bestaat”, aldus Reitsma.

Lees ook:  FIFA stuurt scheidsrechter naar huis van WK-wedstrijd Oranje vs. Argentinië

Plaats een reactie