Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland


Nederland ziet een toename van gewelddadige incidenten die verband houden met het verdedigen van de eer van een familie. Vorig jaar behandelde de politie 682 van dergelijke zaken, zegt het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld van de Nationale Politie tegen De Gelderlander.

In 2021 waren er 628 gevallen van eergerelateerd geweld en in 2018 waren dat er 529. Volgens de politie hangt de stijgende lijn van dit soort geweld vooral samen met de instroom van migranten en vluchtelingen.

Ruim 20 procent van de eerwraakincidenten in de afgelopen twee jaar vond plaats in de Nederlands-Syrische gemeenschap, zegt de politie tegen de krant. Dat is volgens de politie logisch, gezien de vele mensen die de afgelopen jaren voor de oorlog in Syrië zijn gevlucht. Daarvoor speelden de meeste zaken zich af in Turkse en Marokkaanse kringen.

Bij eerwraak gaat het om gewelddadige incidenten om de ‘bezoedelde eer’ van de familie te beschermen of te herstellen, bijvoorbeeld als een familielid door de partner of een andere familie wordt beschuldigd van onkuis gedrag. Weerstand tegen het kiezen van een partner, buitenechtelijke relaties of verzet tegen het volgen van gezinsregels kunnen ook aanleiding geven tot dit soort incidenten.

Lees ook:  Nederlandse studenten die ChatGPT gebruiken om huiswerk af te maken; Docenten merken het niet

De eerwraakincidenten die de politie de afgelopen jaren afhandelde, waren onder meer bedreiging, stalking, mishandeling, huwelijksdwang, ontvoering en zelfs doodslag.

Plaats een reactie