Gevangenen die veroordeeld zijn voor geweldsdelicten en zedendelicten kampen met re-integratieachterstand

Image source - Pexels.com


Gedetineerden die veroordeeld zijn voor een ernstig geweldsmisdrijf of zedendelict moeten steeds langer wachten op re-integratieverlof. Door strengere regels mogen zij alleen met verlof gaan nadat zowel een risicobeoordeling als een strafrechtelijke analyse is gemaakt door gespecialiseerde psychologen. Mede door de complexe problematiek van deze groep gedetineerden, maar ook door het tekort aan psychologen is een wachtlijst ontstaan.

Dat heeft het kabinet van minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind vrijdag bevestigd na berichtgeving van NRC. Door deze strengere regels met betrekking tot verlof kunnen gedetineerden niet met verlof gaan, wat dan een negatief effect heeft op hun re-integratie. Het Landelijk Bureau van Penitentiaire Inrichtingen, DJI, vertelde de krant dat de wachttijden worden veroorzaakt door een te ruim geformuleerde regeling inzake tijdelijk verzuim.

De regels zijn in 2019 inderdaad aangescherpt, na het Kamerdebat over de moord op Anne Faber in 2017 en de rechtszaak van Michael P., die bekende en voor haar moord was veroordeeld, aldus de woordvoerder van Weerwind.

P. kon de moord op Faber plegen terwijl hij in een forensische kliniek lag, maar mocht het terrein elke dag drie uur verlaten. Dit leidde tot politieke en sociale onrust en verontwaardiging.

De risico-inschatting en delictanalyse worden niet alleen gemaakt om te beoordelen of re-integratieverlof gerechtvaardigd is voor gedetineerden die zijn veroordeeld voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf, aldus de woordvoerder van Weerwind. Dit gebeurt ook bij gedetineerden die voor een ernstig gewelds- of seksgerelateerd delict moeten worden overgeplaatst naar een forensische zorginstelling omdat ze specifieke zorg of behandeling nodig hebben.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?