Gemeenten vrezen dat uitkeringsschandaal tot 2030 op zich laat wachten


De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vreest dat het nog jaren zal duren voordat alle slachtoffers van het kinderopvangtoeslagschandaal volledig zijn vergoed. “Als je er heel nuchter naar kijkt, dan ga je echt richting 2030 voor slachtoffers om duidelijkheid te hebben”, zegt VNG-directeur Peter Heijkoop tegen Nieuwsuur.

Zolang ouders wachten op een vergoeding, krijgen ze ondersteuning van hun gemeente. Het uitstel betekent dus ook extra werk voor toch al overbelaste gemeenten, aldus Heijkoop. Hij riep het ministerie van Financiën op om extra personeel in te zetten om het proces te versnellen.

In het kinderopvangtoeslagschandaal, ook wel toeslagschandaal genoemd, beschuldigde de Belastingdienst duizenden ouders ten onrechte van fraude en beval hen hun kinderopvangtoeslag terug te betalen. Daardoor kwamen veel gezinnen in financiële problemen.

Deze week twee jaar geleden beloofde het kabinet een “ruime schadevergoeding” voor slachtoffers. Maar volgens advocaat Narda Teke-Bozkurt raakten ouders in plaats daarvan verstrikt in een web van bureaucratie en regelgeving. Geen van de 80 slachtoffers die zij vertegenwoordigt, is volledig gecompenseerd. Nieuwsuur sprak met advocaten die duizenden slachtoffers vertegenwoordigen. Ze gaven aan dat ongeveer 96 procent van hun zaken nog loopt.

Lees ook:  Tientallen politieagenten in Tilburg doen mee aan zoektocht naar 10-jarig meisje

Compensatie krijgen is een heel proces. Slachtoffers doorlopen een kort assessment, waarna degenen die slagen een schadevergoeding krijgen van 30.000 euro. Iedereen die meent recht te hebben op meer, kan een uitgebreide integrale beoordeling aanvragen. Als slachtoffers daarna nog steeds niet tevreden zijn, kunnen ze naar de Commissie Daadwerkelijke Schade gaan.

Het integrale toetsingsproces duurt volgens de VNG tot 2026. En de toetsingen van de Commissie Daadwerkelijke Schade, die kijken naar extra schade door bijvoorbeeld het verlies van een huis of baan, duren in ieder geval tot 2030.

In de laatste statusupdate sprak het ministerie van Financiën over ‘knelpunten’ die het proces vertragen. Er is “onvoldoende capaciteit” om alle aanvragen “binnen de wettelijke termijn” te beoordelen. Het ministerie klaagde over mensen die een vergoeding aanvragen terwijl ze daar helemaal geen recht op hebben. Van de bijna 57.000 gevallen die tot nu toe zijn geregistreerd, heeft minder dan de helft de eerste beoordeling doorstaan.

Lees ook:  Nieuwe NS-intercity snijdt 30 minuten af ​​van traject Amsterdam-Brussel

VNG-directeur Heijkoop ziet dat ook gebeuren met gemeentelijke steun. “Dat is heel zuur voor de slachtoffers. Ze komen nu in een lange rij terecht met duizenden mensen die daar niet thuishoren”, zegt hij tegen Nieuwsuur. “Al met al een recept voor een vastgelopen operatie.”

Plaats een reactie