Gemeenten ontwikkelden meer dan 60 programma’s om “gaten te dichten” voor de armen


Nederlandse gemeenten ontwikkelden meer dan 60 aanvullende programma’s om inwoners met een laag inkomen te helpen in tijden van hoge inflatie. De programma’s dienen als een aanvullende uitkering naast overheidssubsidies en sociale uitkeringen, meldt de NOS.

Het doel van deze maatregel was niet alleen om de lage inkomens en de armste gezinnen te ondersteunen, maar ook om mensen in de lagere middeninkomensklasse te ondersteunen, die ook werden getroffen door de huidige economische situatie in Nederland.

Van de 60 programma’s kwamen verschillende doelgroepen en aanvullende behoeften aan bod. Zo kwamen eigenaren van gezelschapsdieren in Amsterdam in aanmerking voor gratis dierenartsbezoeken. Inwoners van het Limburgse Echt-Susteren krijgen een verjaardagsvoucher en in het Zuid-Hollandse Zwijndrecht kregen gezinnen 75 euro aan verschoongeld per kind. Bovendien konden AOW-getroffenen in Capelle aan den IJssel volgens de NOS gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Ook dit jaar hebben de gemeenten veel geld geïnvesteerd in de bijstand, nog meer dan vorig jaar, omdat door de hoge inflatie en de gevolgen van de energiecrisis meer mensen gebruik moesten maken van de bijstand. Bovenal werden inkomensondersteunende maatregelen verstrekt door meer dan 50 Nederlandse gemeenten, die bij de toekenning van de energiesubsidie ​​een inkomensnorm hanteerden van 1300 euro, wat flexibeler is dan de gebruikelijke 120 procent van de bijstandsnorm, schrijft de NOS.

Lees ook:  Fmr. politiechef beschuldigd van verkrachting agent bij haar thuis

De regels verschillen echter per gemeente. De hoogte en de mogelijkheid van inkomensondersteuning is dus afhankelijk van waar men in Nederland woont.

Plaats een reactie