Gemeenten en hulpdiensten waarschuwen voor schaatsen op natuurijs


Hulpdiensten zijn deze zondag druk bezig met schaatsers die door het ijs zijn gezakt of gevallen. Daarom roepen gemeenten en veiligheidsregio’s mensen op om heel voorzichtig te zijn.

De buurgemeenten Alblasserdam, Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam in Zuid-Holland doen zondag een gezamenlijke oproep om niet op natuurijs te schaatsen. “Het natuurijs in de Alblasserwaard is te dun en te onveilig om op te schaatsen. Het is gevaarlijk. Schaats vandaag nog veilig op uw plaatselijke ijsbaan!” zij rapporteren.

De gemeente De Ronde Venen in de provincie Utrecht waarschuwt voor onbetrouwbaar ijs op het Botshol, een plassengebied niet ver van de Vinkeveense Plassen.

Daar zakte zondagochtend een schaatser door het ijs. “Gelukkig heeft hij alleen een wetsuit beschadigd. Het ijs op de Botshol is onbetrouwbaar, dus ga daar niet schaatsen. Breng jezelf en hulpverleners niet in gevaar!” belt de gemeente.

Verder waarschuwt de gemeente Steenwijkerland in Overijssel voor gaten in het ijs, die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

Lees ook:  Drie Michelinsterren Inter Scaldes verkocht aan Amsterdamse hotelgroep

De veiligheidsregio Hollands Midden, waaronder Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn vallen, meldt dat zondag een mooie schaatsdag is. “Maar pas op grote meren. De hulpdiensten hebben het druk! Bel alleen 112 in geval van nood en ga niet alleen het ijs op!”

Eerder dit weekend is in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit de stadsgracht in Breda gered. Hij wilde over het ijs naar de overkant lopen, maar viel er meerdere keren doorheen en kon niet meer op eigen kracht uit het water komen.

Agenten hebben hem met een touw uit het water gehaald en met onderkoeling naar het ziekenhuis gebracht, aldus de politie. Een andere rollator werd ook van het ijs getrokken toen hij naar buiten ging.

Plaats een reactie