Gemeenten blokkeren het verlengen van paspoorten voor mensen met openstaande schulden


Burgers met hoge openstaande schulden bij hun gemeente kunnen hun paspoort niet verlengen. Nederlandse gemeenten gaan echter anders om met debiteuren die als “verloren” worden aangemerkt. Sommigen voeren deze willekeurige maatregel vaak uit, anderen minder vaak of nooit, meldt Trouw.

De verplichte maatregel treft vooral mensen die hun hoge bedrag aan sociale uitkeringen niet hebben terugbetaald aan de gemeente. Daarbij worden de getroffen personen door overheidsorganisaties geregistreerd in het paspoortwaarschuwingsregister van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Als gevolg hiervan kunnen de gemarkeerde mensen hun paspoort niet blijven verlengen op plaatsen die paspoorten afgeven.

De gemarkeerde burgers worden in het waarschuwingsregister in twee groepen verdeeld. In de eerste groep zitten verdachten van paspoortfraude en in de tweede groep zitten personen met een openstaande schuld van meer dan 5.000 euro, van wie het woonadres niet kan worden achterhaald. Onder de laatste categorie vallen volgens Trouw zo’n 4.000 van de 8.000 burgers die in 2021 in de database staan.

Lees ook:  Twee doden na enkelvoudig auto-ongeluk in Oosterwolde, bestuurder gewond

De manier waarop Nederlandse gemeenten omgaan met burgers die nog schulden hebben, verschilt echter. In Tilburg worden bijvoorbeeld 66 debiteuren getroffen door de willekeurige maatregel en krijgen hun paspoort niet verlengd. Dit aantal staat echter niet in verhouding tot het vier keer zo grote Amsterdam, waar slechts één persoon zijn paspoort niet kan verlengen, schrijft de Nederlandse krant.

Plaats een reactie