Gemeente Staphorst hekelt gewelddadige blokkering anti-blackface-protest


Het stadsbestuur van Staphorst heeft een verklaring uitgegeven waarin wordt veroordeeld hoe mannen in blackface-make-up op gewelddadige wijze demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) blokkeerden om hun vooraf goedgekeurde demonstratie op het Sinterklaasintochtfeest in de gemeente op zaterdag te bereiken. Anderen beletten gebruik te maken van hun recht om te demonstreren en het recht in eigen hand te nemen “past niet in een democratische rechtsstaat en daar keuren wij als gemeente Staphorst ten stelligste van af.”

De democratische rechtsstaat van Nederland is ‘een grote aanwinst’, aldus de gemeenteraad. “Dat betekent vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren. Die vrijheden werden zaterdag geschonden met geweld en intimidatie.” Het stadsbestuur noemde het ‘goed’ dat de burgemeester een onderzoek aankondigde.

“Laat het een duidelijke boodschap zijn voor ons allemaal: je mag de ander nooit het zwijgen opleggen met geweld en intimidatie”, aldus het stadsbestuur van Staphorst.

De relschoppers omsingelden auto’s met KOZP-demonstranten en waarnemers van Amnesty International op de afrit van de A28 om te voorkomen dat ze de demonstratie bij het Sinterklaasintochtfeest zouden bereiken. Ze hielden fakkels tegen de ruiten van de auto’s, bekogelden ze met dingen en sneden de banden van een auto door. Het had het effect waar ze op hoopten. De burgemeester van Staphorst besloot de demonstratie te verbieden.

Lees ook:  Eerste nachtvorst dit seizoen tot nu toe lokaal in Limburg geconstateerd

Botsing tussen minister van Justitie en parlementslid

De zaak leidde dinsdag tot een botsing tussen minister van Justitie Dilan Yesilgöz en BIJ1-parlementslid Sylvana Simons. Yesilgöz zei dat het aan de politie en burgemeesters is om te bepalen hoe ze omgaan met demonstraties, en dat de nationale overheid zich er niet mee moet bemoeien. Daar stoorde Simons zich aan. Volgens haar zijn deze demonstranten al tien jaar regelmatig met geweld geconfronteerd, “hetzij door de politie zelf, hetzij door door de politie gefaciliteerde omstanders die niets doen”.

Simons kon zich niet voorstellen dat de minister na tien jaar incidenten eerst zou willen weten wat er in Staphorst is gebeurd. Ze noemde de minister “moeilijk te leren” en eiste een breed onafhankelijk onderzoek naar de politie. “Er is in deze zaal heel vaak gezegd dat ik geïrriteerd zou zijn, en nu ben ik, voorzitter, nu ben ik geïrriteerd”, zei de BIJ1-leider.

Yesilgöz verwierp de beschuldigingen van Simons. “Ik zal niet toestaan ​​dat 60.000 mensen die dag en nacht werken voor onze veiligheid worden afgedaan als een stelletje racisten. Hel nee, ‘verdedigde de minister haar politieagenten. Simons wilde reageren, maar Tweede Kamer-voorzitter Vera Bergkamp zette haar microfoon uit, waarna het BIJ1-Kamerlid de Kamer verliet.

Lees ook:  Artsen, winkelmedewerkers worden met meer bedreigingen geconfronteerd, agressie

Ook D66, GroenLiks, PvdD, PvdA, DENK en ChristenUnie hadden vragen over het optreden, of het uitblijven daarvan, van de politie in Staphorst. FvD verwees naar de recente kritiek van Amnesty International op het demonstratierecht in Nederland.

Nog geen onderzoek door de Inspectie van Justitie

Volgens Amnesty International zette de politie niet genoeg agenten in om de demonstranten naar hun demonstratie te begeleiden en hen daar te beschermen, ondanks dat KOZP om extra beveiliging vroeg vanwege bedreigingen en eerdere ervaringen.

Politiewetenschapper Jaap Timmer van de VU zegt tegen NU.nl dat politie en burgemeester beter voorbereid hadden moeten zijn op deze escalatie. “Sinds Gouda in 2014, en toen Zaandam, Apeldoorn, en de snelwegblokkades Friesland weten we dat dit een gevoelig en ingewikkeld dossier is. Nu laat de politie voor de zoveelste keer zien dat het demonstratierecht blijkbaar niet voor iedereen geldt.”

De Inspectie Justitie en Veiligheid ziet geen aanleiding om te onderzoeken hoe de politie omgaat met demonstranten na het incident in Staphorst en wijst erop dat de politie een intern onderzoek is gestart. Ook kondigde de gemeente een onafhankelijk onderzoek aan.

Lees ook:  Poetin wil de winter in Oekraïne zo ruw mogelijk maken, zegt NAVO-leider in Den Haag

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat kijken naar de bevindingen van de politie. “Als de zaken onbeantwoord blijven, zullen we kijken of we denken dat er meer nodig is”, zei een woordvoerder.

KOZP beraadt zich op vervolgstappen

KOZP-voorman Jerry Afriyie zei desgevraagd dat de organisatie inventariseert hoeveel aangiften er zijn en zijn gedaan. De rapporten zullen gaan over bedreigingen en vandalisme, zoals de aanklachten van Amnesty International.

“We zullen er alles aan doen om het recht om te protesteren terug te krijgen dat ze die dag van ons hebben afgenomen via andere wegen die nu voor ons beschikbaar zijn”, zei Afriyie. Volgens hem liggen “alle opties” op tafel, ook naar de Ombudsman stappen. Dat vereist veel voorbereidend werk, zei hij. “Ons vertrouwen in de bescherming van de overheid is afgenomen door de structurele misstanden. We blijven ons beroepen op het recht om te demonstreren.”

Plaats een reactie