Gelderland mag niet op wolven schieten met paintballgeweren, oordeelt rechtbank


De provincie Gelderland mag geen paintballgeweren gebruiken om wolven af ​​te schrikken op de Hoge Veluwe, oordeelt de rechtbank Midden-Nederland woensdag. De provincie heeft volgens de rechtbank de noodzaak van de maatregel onvoldoende onderbouwd en heeft evenmin alternatieven verkend.

Gedeputeerde Staten gaven Gelderse handhavers toestemming om op 27 oktober met paintballgeweren op wolven op de Hoge Veluwe te schieten. Dierenrechtenorganisatie Faunabescherming vocht de maatregel aan bij de rechter. De rechtbank schortte de praktijk onmiddellijk op en verbood het nu in haar uitspraak.

Handhavers moeten volgens de provincie Gelderland kunnen optreden om onveilige situaties tussen wolven en mensen op de Hoge Veluwe te voorkomen. Een wolf daar leek tam te worden en mensen te benaderen omdat hij ze associeert met voedsel. De provincie dacht dat het neerschieten van de wolf met een paintballgeweer de beste manier zou zijn om hem weer mensenschuw te maken.

Faunabescherming voerde aan dat het een jonge wolf betreft die nieuwsgierig is, wat past bij zijn natuurlijke gedrag. De organisatie voerde ook aan dat de wolf mensen niet zou associëren met voedsel als mensen in het park het niet zouden voeren. Het probleem ligt bij de mensen, niet bij het dier.

Lees ook:  Vermeende drugsbaron beraamde ontvoering van premier Rutte, getuigenverklaringen

De rechtbank benadrukte dat het niet haar taak is zich te mengen in de maatschappelijke discussie over de toekomst van wolven in Nederland. Uitgangspunt is dat wolven een beschermde diersoort zijn in Europa, en er moet heel goed een ontheffing worden gevonden om het dier te storen. Volgens de rechtbank heeft Gelderland dat niet gedaan.

De rechtbank neemt de signalen over de wolf zeer serieus, maar de provincie heeft niet duidelijk gemaakt welke incidenten zich precies hebben voorgedaan op de Hoge Veluwe. Het is ook onduidelijk of bij de vermeende incidenten allemaal dezelfde wolf betrokken was of dat het een jonge wolf was die natuurlijke nieuwsgierigheid toonde.

“Bovendien zijn andere opties dan het paintballgeweer niet zorgvuldig overwogen, waarbij niet de mens maar de wolf wordt beschermd”, aldus de rechtbank. “Zo zou een deel van het nationale park afgesloten kunnen worden voor het publiek, zodat de wolf voedsel niet meer associeert met mensen.”

Lees ook:  Grote daling van de inflatie: 11,2% in november

De rechtbank wees er ook op dat het gebruik van een paintballgeweer om wolven af ​​te schrikken nog nooit eerder is gedaan en daarom experimenteel is. “Het is onduidelijk of de verfkogels de wolf zullen verwonden en of een verfvlek ervoor zal zorgen dat hij door zijn roedel wordt verbannen.”

Plaats een reactie