Gelderland gaat paintballen schieten op naderende wolf in nationaal park


Voor het eerst in meer dan 150 jaar moet Nederland uitzoeken hoe een wolf kan worden afgeschrikt en verjaagd zonder het dier pijn te doen, omdat het uitgebreide internationale bescherming geniet. Gelderland is de eerste provincie die hiermee te maken heeft en heeft advies ingewonnen bij experts in binnen- en buitenland, zegt Gelderse gedeputeerde Peter Drenth. De provincie wil met paintballs een jonge wolf verjagen die mensen in Nationaal Park De Hoge Veluwe nadert.

Door het dier af te schrikken door er met paintballs op te schieten, hoopt de provincie dat de wolf zich terugtrekt in het bos, waar nog meer wolven leven. “We moeten nu ingrijpen om te voorkomen dat er een nog groter probleem ontstaat”, aldus Drenth.

Partij voor de dieren De PvdD heeft eerder deze week veel vragen gesteld over het plan van Gelderland, mede omdat een paintballgeweer als een echt wapen wordt beschouwd en het schieten op wolven streng verboden is. Drenth gaf woensdag toe dat de paintballs de wolf zouden kunnen verwonden, maar wees erop dat mensen ook blauwe plekken krijgen als ze gaan paintballen.

Lees ook:  Minister van Sport mag de OneLove-armband dragen tijdens de volgende wedstrijd van Oranje

Het is nog niet bekend wanneer de provinciale handhavers op de wolf gaan schieten. Omdat een paintballgeweer een soort wapen is, moeten ze eerst ontheffing krijgen van de politie. Die ontheffing is nog niet verleend.

Hoe Nederland met de wolf moet omgaan, is een ‘dilemma’ met veel ‘emoties’, zei minister van Natuur Christianne van der Wal in een debat. Ze begrijpt dat sommigen de wolven vrezen, maar wijst ook op het enthousiasme van anderen. En het feit dat het dier een beschermde diersoort is.

De terugkeer van de wolf naar Nederland zorgt voor verdeeldheid in het parlement. Vooral rechtse partijen vinden dat het mogelijk moet zijn om wolven af ​​te schrikken en te doden om het vee te beschermen. De SGP en BBB vinden dat “probleemwolven” die niet langer schuw zijn en mensen kunnen aanvallen, moeten worden doodgeschoten. De PvdD pleitte ervoor om meer te doen tegen ‘probleemmensen’ die bijvoorbeeld wolven voeren.

Lees ook:  NS verhoogt tarieven enkele reis maar verlaagt abonnementsprijzen

Van der Wal noemde de zaak ‘ingewikkeld’. Ze wil eerst praten met provincies en de Raad voor Dierenaangelegenheden. Ze hoopt dat de Raad een bijdrage kan leveren aan het publieke debat over hoe om te gaan met de wolf. Maar, benadrukte ze, “de juridische realiteit is dat het een beschermde inheemse soort is die vanzelf is teruggekeerd.”

Wolven keerden in 2015 na 150 jaar afwezigheid terug naar Nederland. In 2019 werden de eerste welpen geboren.

Plaats een reactie