Geen treinen tussen Lelystad en Dronten tot 15 sept.

Image source - Pexels.com


Tussen Lelystad en Dronten is tot 15 september geen treinverkeer mogelijk vanwege de gevolgen van een stroomstoring die vrijdag een deel van Flevoland trof, meldt ProRail. De schade loopt volgens de spoorbeheerder waarschijnlijk in de miljoenen.

Er stond tijdelijk te veel stroom op het netwerk, waardoor kabels en schakelaars doorbrandden. De stroomstoring is volgens netbeheerder TenneT vrijdagmiddag veroorzaakt door een kortsluiting en daaropvolgende brand op het hoogspanningsstation in Lelystad. Bij een dergelijke storing zou de stroom in de kabels normaal gesproken automatisch moeten worden uitgeschakeld, maar het veiligheidssysteem werkte niet. Het gevolg was dat de hoogspanningskabels oververhit raakten, uitzetten en op sommige plaatsen tot aan de grond hingen.

Een van de hoogspanningskabels kwam terecht op een bovenleiding van de trein bij Swifterbant, een dorp in de gemeente Dronten, met als gevolg een grote hoeveelheid stroom voor de elektriciteitssystemen van ProRail. Naast doorgebrande kabels en schakelaars leidde dit ook tot ondergrondse schade aan de relaiskasten. De omvang van deze ondergrondse schade moet nog worden onderzocht.

“Het kan zijn dat over een afstand van enkele kilometers alle infrastructuur voor de energievoorziening en treinbeveiliging vernieuwd moet worden”, aldus ProRail. Pas als alle schade in kaart is gebracht, kan de spoorbeheerder aangeven hoe lang de reparatie duurt.

Eerder maakte de NS bekend dat er tot maandagochtend 05.00 uur bussen rijden tussen Lelystad en Dronten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?