Geen Nederlandse kabinetsleden aanwezig bij WK-wedstrijd Oranje – USA


Nederland stuurt geen kabinetslid naar het WK-duel tussen Oranje en de Verenigde Staten in Qatar, zeggen bronnen dicht bij de regering tegen De Telegraaf en het AD. Minister van Sport Cony Helder was wel aanwezig bij de laatste groepswedstrijd van Oranje tegen Qatar, en haar aanwezigheid daar leidde tot kritiek in Nederland.

Volgens de Telegraaf wachtte de Nederlandse regering af of de Verenigde Staten een hooggeplaatste politicus naar Qatar zouden sturen. De Nederlandse regering denkt nu dat dat niet gaat gebeuren.

Als Nederland wint van de VS en doorgaat naar de kwartfinales, dan gaat premier Mark Rutte waarschijnlijk naar die wedstrijd, aldus bronnen. Als Oranje de halve finale haalt, is koning Willem-Alexander mogelijk de regeringsdelegatie.

Dat de Nederlandse regering überhaupt een delegatie naar Qatar stuurt, is al maanden omstreden in Nederland, gezien de mensenrechtensituatie in de Golfstaat. Minister Helder ergerde de Tweede Kamer dinsdag toen ze een debat afbrak om haar vlucht naar Qatar te halen en vervolgens de OneLove-armband niet droeg, terwijl een D66-parlementariër haar die bij het debat wel overhandigde.

Lees ook:  Gasprijzen dalen verder in Europa nu de Amsterdamse handel in 2023 van start gaat

In plaats daarvan droeg ze de OneLove-pin, maar die was verborgen onder een oranje sjaal met de tekst “Never Mind” terwijl ze de wedstrijd bijwoonde. De Qatarese minister van Justitie, die naast Helder stond, droeg een pro-Palestijnse armband.

Helder noemde haar sjaalkeuze ‘gewoon onhandig’, zei ze donderdag in de Tweede Kamer. Maar ze verdedigde haar keuze om de OneLove-pin te dragen in plaats van de armband. “Ik droeg de pin omdat het mijn normale manier is om de OneLove-campagne te promoten”, aldus Helder volgens de Telegraaf. “Je kunt er zeker van zijn dat ik het heel zichtbaar heb gedragen op het hele complex, niet alleen op het veld. Ook rond alle ontmoetingen rond de wedstrijd. Het is opgemerkt.”

Helder droeg de speld niet toen ze voor de wedstrijd de ministers van Qatar ontmoette, zo blijkt uit foto’s die ze zelf op Twitter plaatste.

Helder zei dat ze de oranje sjaal in het verleden vaak had gedragen, maar nooit was opgevallen dat er de tekst “Never Mind” op stond. “Toen dat duidelijk werd, heb ik de sjaal meteen gepakt. Het was gewoon onhandig.”

Lees ook:  Een gokje wagen en nieuwsgierigheid zijn de belangrijkste redenen om crypto te kopen, zegt de Nederlandse waakhond

SP-Kamerlid Michiel van Nispen noemde het een ‘diplomatieke blunder’, zeker gezien de pro-Palestijnse armband van de Qatarese minister. “Het bezoek aan Qatar lag natuurlijk onder een vergrootglas”, aldus Van Nispen. “Achteraf gezien is dat een goede zaak. Anders was de minuscule uitspraak van de minister misschien niet eens opgemerkt.”

Helder vertelde de NOS dat ze niet verrast was door de pro-Palestijnse armband van de minister van Qatar, omdat het een veel voorkomend verschijnsel is op het WK. Ze overwoog niet om over te stappen op de OneLove-armband toen ze die zag, zei ze. “Nee, het voelde niet vreemd om de speld te dragen. Dat was wat mij betreft de juiste uitdrukking”, zegt Helder tegen de omroep. “Er is de afgelopen weken vrij veel gereageerd op de OneLove-campagne.”

De OneLove-campagne is in 2020 in het leven geroepen door de Nederlandse voetbalbond en de Nederlandse overheid nadat tijdens een wedstrijd tegen FC Den Bosch racistische scheldwoorden en beschimpingen naar Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira werden geschreeuwd. Nadat het Nederlands heren elftal reageerde door zich uit te spreken tegen racisme, ontstond de campagne OneLove. Aanvankelijk verbood de UEFA Oranje om een ​​OneLove-shirt te dragen tijdens een wedstrijd tegen Spanje, wat leidde tot de introductie van de aanvoerdersband met kleuren die bedoeld zijn om een ​​diversiteit aan cultureel erfgoed, geslacht en seksualiteit te vertegenwoordigen.

Lees ook:  Eerste strenge vorst van het seizoen gemeten in Eelde; Eerste schaatsmarathon in Friesland

Oranje en verschillende andere landen waren van plan de armband te dragen tijdens WK-wedstrijden in Qatar, maar trokken zich terug toen de FIFA dreigde hun aanvoerders gele kaarten te geven.

Plaats een reactie