Geen Covid-invloed op Woord van het Jaar-nominaties dit jaar


De zorgen over de coronaviruspandemie zijn verdwenen uit de Van Dale woord van het jaar-nominaties. Hoewel de problemen van de dag goed tot uiting komen in de nominaties van dit jaar, waarbij het klimaat, de oorlog in Oekraïne, de inflatie en de energierekening allemaal de revue passeren.

Hier zijn de nominaties van dit jaar in het Nederlands, samen met hun definitie in het Engels. Inwoners van Nederland hebben tot dinsdag 20 december de tijd om hier hun stem uit te brengen.

Boektokken – een TikTok-video over een boek

Bofbelasting – een naheffing op onverwacht grote bedrijfswinsten, zeker als die niet het gevolg zijn van de normale bedrijfsvoering maar van geopolitieke of maatschappelijke ontwikkelingen.

Emojibaby – een baby of kind wiens gezicht is bedekt met een emoji op foto’s die op sociale media zijn geplaatst om hun privacy te beschermen.

Energietoerisme – vertaalt zich naar energietoerisme. Het betekent in de winter naar een warmer land reizen om de hoge energieprijzen in eigen land te vermijden.

Lees ook:  Een van hen hield de “Sinterklaas”-video vast wegens aanzetten tot racisme en geweld na het gevecht met Zwarte Piet

Klimaatklever – een klimaatactivist die zich vastplakt aan iets met symbolische waarde om de klimaatcrisis onder de aandacht te brengen.

Naaldprikken – iemand in een menigte drogeren door hem of haar te injecteren zonder dat hij het vermoedt.

Prijzenpijn – consumenten lijden onder hogere prijzen, met name als gevolg van inflatie.

Spijtgezin – een gezin dat spijt heeft dat ze (Oekraïense) vluchtelingen in huis hebben genomen

Stopbonus – een premie van de Staat aan een ondernemer om zijn zwaar vervuilende bedrijf stop te zetten.

Zevenvinker – iemand die zeven vinkjes op een lijstje kan zetten en op basis daarvan automatisch sociaal geprivilegieerd is. De lijst is man, blank, hetero, afgerond vwo, wo, in Nederland geboren, vermogende of hoogopgeleide ouders.

Plaats een reactie