Gedenksteen onthuld in Amsterdam voor verzetsleider Anton de Kom


De ambassadeur van Suriname, Rajendre Khargi, heeft tijdens een ceremonie in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een ​​gedenksteen onthuld voor de in Paramaribo geboren schrijver, activist en verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog Anton de Kom. Hij kreeg gezelschap van de dochter van De Kom, minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind, en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

De Kom, geboren in 1898, schreef in 1934 het boek Wij Slaven van Suriname, dat wordt beschouwd als een belangrijke aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniaal bewind. In 2020 is het boek opnieuw uitgebracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, terwijl De Kom vooral door Surinamers als een held werd beschouwd, sloot hij zich in Nederland aan bij het verzet tegen de nazi’s. Hij werd gevangen genomen en stierf in april 1945 in het concentratiekamp Sandbostel Neuengamme.

Sinds twee jaar is De Kom opgenomen in de Canon van Nederland, de baanbrekende lijst van belangrijke gebeurtenissen, personen en voorwerpen uit de Nederlandse geschiedenis. Ook in Amsterdam-Zuidoost staat een standbeeld van hem.

Lees ook:  Militair, ministerie hield details over dodelijk mortierongeval achter; Familieleden boos

Halsema zei donderdag dat De Kom met de gedenksteen nu ook een eer krijgt die voorbehouden is aan prominente schrijvers. De literaire eer, die tot op heden niet was behaald, is absoluut verdiend, aldus Halsema. “Had Anton de Kom ooit gedacht dat deze dag zou komen? Dat zijn gedenksteen in dezelfde kerk zou komen te staan ​​als het graf van Michiel de Ruyter, de Nederlandse ‘zeeheld’ over wie Anton zoveel moest leren op school toen klein?” zei ze. Halsema merkte op dat toen hij een schooljongen was, “de koloniale regering indruk op de Surinamers maakte met de veronderstelde superioriteit van de Nederlanders.”

In zijn werk verzette De Kom zich tegen het idee van superioriteit. Suriname blijft een gigantisch spiritueel erfgoed doorgeven, zei Halsema. “Amsterdam kan zich die erfenis van Anton de Kom niet eigen maken, maar wel hartstochtelijk omarmen. Door hier een eerbetoon aan hem te brengen, door zijn werk te blijven lezen en vooral door te blijven strijden tegen alle vormen van superioriteitsdenken.”

Lees ook:  Kamerleden eisen onmiddellijke sluiting van illegale Chinese politiebureaus in Amsterdam, Rotterdam

Beroemde auteurs als Joost van den Vondel, PC Hooft, Hella S. Haasse, Johan Huizinga, Multatuli en Willem Frederik Hermans liggen in De Nieuwe Kerk begraven of hebben soortgelijke gedenkstenen.

Plaats een reactie