Gaswinning in Groningen dit jaar niet te hoog: Raad van State

Image source - Pexels.com


De overheid stond dit jaar geen excessieve gaswinning in Groningen toe, zo oordeelde de Raad van State in een zaak van de Groninger Bodem Beweging en enkele bewoners. De eisers vonden dat het kabinet te veel gas uit het Groningerveld haalde, maar de hoogste bestuursrechter van het land was het daar niet mee eens.

Het kabinet was aanvankelijk van plan om tot 3,9 miljard kubieke meter gas te winnen in het ‘gasjaar’ dat loopt van oktober 2021 tot september 2022. De Groninger Bodem Beweging was al ontevreden over dit bedrag en noemde het te hoog. Vervolgens verhoogde het kabinet in april het maximum tot 4,5 miljard kubieke meter gas. De doelstelling geldt bij een gemiddelde temperatuur.

Het kabinet heeft in april de toegestane hoeveelheid gas uit het Groningerveld verhoogd, onder meer omdat de bouw van een stikstoffabriek in Zuidbroek vertraging opliep. Deze installatie zou buitenlands gas uit bijvoorbeeld Noorwegen omzetten om het bruikbaar te maken voor Nederlandse huishoudens en bedrijven. Hierdoor is er op termijn minder gas uit Groningen nodig. Ook de Duitse vraag naar Groningengas bleek hoger dan eerder verwacht.

Volgens de Raad van State heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) de juiste balans gevonden tussen het belang van de Groningers om de gaswinning te beëindigen en het belang van bedrijven en huishoudens om voldoende gas te krijgen.

Het kabinet is bezig met het terugbrengen van de gaswinning in Groningen tot nul in 2023 of 2024 vanwege de aardbevingen die het veroorzaakt. De Raad van Staten constateert dat de meningen – ook onder wetenschappers – verschillen over het aantal gebouwen dat om veiligheidsredenen moet worden versterkt. Volgens de Raad van State heeft staatssecretaris Vijlbrief hier voldoende rekening mee gehouden door alle kunstwerken die mogelijk niet aan de veiligheidsnorm voldoen in het versterkingsprogramma op te nemen.

Volgens de bestuursrechter zijn de problemen met het versterkingsprogramma niet zo groot dat de maximale gaswinning omlaag moet. “Het merendeel van de vorderingen tot vergoeding van materiële schade aan gebouwen wordt binnen de streeftermijn van zes maanden afgehandeld”, aldus de Raad van State. “Dat dit niet in alle gevallen lukt, betekent niet dat de schaderegeling zo traag verloopt dat de staatssecretaris een andere beslissing moet nemen over de hoogte van de gaswinning.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?