Gasprijs verder naar beneden, dichtbij prijs begin dit jaar


Gas is vrijdag weer flink goedkoper geworden. Hierdoor komt de prijs van fossiele brandstof dichter in de buurt van de prijs van begin dit jaar. Door het warme weer deze winter zijn de Europese gasvoorraden nog vol. Hierdoor zijn Europese landen en energiebedrijven bereid minder te betalen om meer gas in te kopen.

De prijs van een megawattuur gas op de belangrijkste beurs van Amsterdam lag aan het begin van de handelsdag nog boven de 80 euro, maar daalde aan het einde van de dag met zo’n 10 procent. Dat betekent dat het verschil met de prijs aan het begin van het jaar zo’n 13 procent bedraagt. Dit ondanks het feit dat de gasprijs kort na de Russische inval in Oekraïne een piek bereikte van meer dan 200 euro per megawattuur.

Toen Rusland deze zomer de gaskraan grotendeels dichtdraaide, steeg de gasprijs nog verder tot bijna 350 euro per megawattuur. Vanaf dat moment kochten Europese landen massaal gas uit andere landen om aan hun verplichtingen te voldoen, maar ook om hun gasopslagfaciliteiten te vullen.

Lees ook:  Jongen, 14, sterft aan verwondingen bij auto-ongeluk in Oss; Twee broers en zussen in kritieke toestand

Naast de gunstige temperaturen speelde ook mee dat er meer elektriciteit werd opgewekt door windturbines. Hierdoor was er minder gas nodig om elektriciteit op te wekken.

Over het algemeen is de prijs van gas nog steeds aanzienlijk hoger dan afgelopen zomer. Medio 2021 lag de prijs nog rond de 20 euro per megawattuur.

Plaats een reactie