Forse stijging MKB-verzuim, ziekteverzuim in 2022


Het aantal arbeidsverzuimen in het mkb is in 2022 fors gestegen. Volgens cijfers van verzekeringsmaatschappij Interpolis was er sprake van een stijging van 39 procent ten opzichte van 2022. Volgens Interpolis kwam dat door corona, de griep en het arbeidstekort, wat leidt tot meer werkdruk voor andere collega’s.

Interpolis geeft aan zorgelijk te zijn dat het aantal langdurig afwezigen in 2022 is gestegen ten opzichte van 2021 en de jaren voor de coronapandemie. De verzekeraar zegt dat het personeelstekort daar de belangrijkste reden voor is. Interpolis zegt dat een kwart van de mkb-ondernemers zich zorgen maakt over de gezondheid van hun personeel.

“We blijven de zorgen zien van MKB-ondernemers over het hebben en behouden van voldoende personeel gedurende het jaar. “Als een organisatie met personeelstekort kampt, zorgt dat voor extra werkdruk bij de huidige medewerkers”, zegt Rene Voets, directeur bedrijven van Interpolis. Uiteindelijk wordt de verhoogde werkdruk te groot en stoppen medewerkers of gaan ze met verlof, “waardoor de werkdruk voor andere medewerkers nog groter wordt.”

Lees ook:  De Nederlandse overheid heeft het volk in de steek gelaten, zegt Nationale ombudsman in vernietigend interview

Interpolis verwacht dat de hoge werkdruk dit jaar een belangrijk thema blijft. De verzekeraar raadt ondernemers aan om hierover met het personeel te praten. “Alleen zo houd je er grip op bij medewerkers en zie je hoe je de werkdruk tijdig kunt verdelen om langdurig verzuim te voorkomen.”

Plaats een reactie