Forse stijging MKB-verzuim, ziekteverzuim in 2022


Het aantal arbeidsongeschikten in het midden- en kleinbedrijf (mkb) is in 2022 fors gestegen. Volgens gegevens van verzekeraar Interpolis is er sprake van een stijging van 39 procent ten opzichte van 2022. Volgens Interpolis komt dit door het coronavirus, de griep, en het personeelstekort, waardoor andere collega’s meer werkdruk kregen.

Interpolis geeft aan zorgelijk te zijn dat het aantal langdurig afwezigen in 2022 is gestegen ten opzichte van 2021 en de jaren voor de coronapandemie. Volgens de verzekeraar is het personeelstekort daar de belangrijkste reden voor. Interpolis stelde vast dat een kwart van de mkb-ondernemers zich zorgen maakt over de gezondheid van hun personeel.

“We blijven de zorgen zien van MKB-ondernemers over het hebben en behouden van voldoende personeel gedurende het jaar. Als een organisatie met te weinig personeel kampt, zorgt dat voor extra werkdruk bij de huidige medewerkers”, zegt Rene Voets van Interpolis.

Uiteindelijk wordt de verhoogde werkdruk te groot en stoppen medewerkers of gaan ze met verlof, “waardoor de werkdruk voor andere medewerkers nog groter wordt.”

Lees ook:  Nederland dagvaardt Iraanse ambassadeur wegens executie demonstranten

Interpolis verwacht dat de hoge werkdruk dit jaar een belangrijk thema blijft. De verzekeraar raadt ondernemers aan om hierover met het personeel te praten. “Alleen zo houd je er grip op bij medewerkers en zie je hoe je de werkdruk tijdig kunt verdelen om langdurig verzuim te voorkomen.”

Plaats een reactie