Fmr. Haagse wethouders arriveren op eerste dag corruptieproces in groene limousine


Ruim drie jaar nadat de autoriteiten invallen deden in het Haagse stadhuis en enkele woningen, startte maandag de corruptiezaak tegen oud-wethouders Richard de Mos, Rachid Guernaoui en zes andere verdachten. De twee oud-wethouders arriveerden in een groene limousine bij de rechtbank, gebrandmerkt voor hun partij Hart voor Den Haag, meldt Omroep West. De show van flits en optimisme werd echter gespannener en bozer naarmate de eerste dag van het proces vorderde.

Bij aankomst bij de rechtbank zei De Mos blij te zijn dat het proces van start ging. “Hopelijk kunnen we eindelijk op weg gaan naar het herstel van onze eer. Ik hoop dat we het eindelijk achter ons kunnen laten’, zei hij, herhalend dat hij ernaar uitkijkt vrijgesproken te worden.

De twee oud-wethouders en enkele lokale ondernemers worden verdacht van het vormen van een criminele organisatie, ambtelijke corruptie en schending van het beroepsgeheim. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) betaalden drie vastgoed- en twee horecaondernemers in Den Haag de partij van De Mos 113.000 euro aan donaties in ruil voor een voorkeursbehandeling.

Het OM stelt dat de donaties corrupt waren omdat de ondernemers er diensten voor terug kregen. De Mos en Guernaoui zouden de ondernemers informatie hebben gegeven over toekomstige vastgoedprojecten, namens hen het gemeentelijk beleid hebben beïnvloed en hen twee nachtontheffingen hebben gegeven voor horecazaken.

Lees ook:  Lichte stijging van mensen die hun ziektekostenverzekering niet betalen; Eerste keer in 7 jaar

Aan het begin van de zitting liet het OM een video zien van een gemeenteraadsvergadering uit 2017, waarin De Mos een motie indiende om een ​​nachtvergunning te verlenen aan het Opera-podium om “de Haagse dansscène een boost te geven”. De rechtbank wees erop dat De Mos opkwam voor zeer specifieke zaken, soms met tegenstrijdige belangen. Maar de oud-wethouder voerde aan dat “dat maatwerk is”.

De rechtbank ging ook in op verdachte geschenken en donaties aan het feest van De Mos, waaronder een campagnebus die aan het feest was geschonken door ondernemer Attila Akyol, eigenaar van de zaal Opera. De Mos zei dat zijn partij donaties ‘hard nodig’ had. Hij bleef bij zijn verweer dat het normaal is dat er donaties worden gedaan aan een politieke partij. Volgens hem was er geen sprake van beïnvloeding of vriendjespolitiek omdat de partij van iedereen donaties zou hebben aangenomen.

De Mos pleitte zwaar namens Opera en zijn eigenaar, Akyol, die geïrriteerd was dat ondanks het feit dat hij tachtig mensen in dienst had met 500.000 jaarlijkse bezoekers, zijn bedrijf werd behandeld als een gewoon café. De broer van Akyol, Erdinç, schepte op over hoe De Mos hielp een verlaging van het parkeertarief bij Opera binnen te halen en zei: “Nu is ons bedrijf een ton meer waard.”

Lees ook:  Aanklagers starten haatzaaizaak over white supremacy-teksten op Rotterdamse brug

Toen hij erop aandrong, zei De Mos dat praten over geld hem gewoon interesseert. “Ik wilde rock ‘n’ roll voor Den Haag.” De reactie van De Mos irriteerde de rechter echter, die suggereerde dat die heen-en-weer-momenten de plek zijn waar corruptie begint.

“Het is niet zo dat je mensen niet mag helpen. Maar het wordt moeilijk als er iets voor terugkomt’, zei de leidende rechter die de zaak voorzat.

Ook de zware lobby van De Mos voor de horeca kwam aan bod. Dit betrof het plan van De Mos om horecazaken later in de nachtelijke uren open te laten, dat uiteindelijk werd uitgekleed om alleen meer flexibiliteit te bieden aan verscheurende locaties, zoals Opera. Door het plan goed te keuren, zei De Mos dat de beslissing van burgemeester Pauline Krikke hem onbedoeld deed lijken op een corrupte politicus die alleen in de gunst kwam van mensen die hem en zijn partij steunden met contant geld en andere donaties.

Lees ook:  Plannen om Amsterdam Sloterdijk te transformeren tot moderne en groene stationsbuurt

“Misschien oefen je veel druk uit op de burgemeester”, zei de hoofdrechter.

Op de vraag eerder op de dag of hij nog wel plezier heeft in zijn werk als politicus, zei De Mos dat hij er wel eens over nadenkt om iets anders te gaan doen. “Ik ben fan van Ik Vertrek. Ik zat zaterdag weer te kijken en dan denk je er wel eens over na.” Ik Vertrek is een realityshow die al meer dan 15 jaar op de Nederlandse televisie te zien is. Het gaat over gasten die besloten hebben hun baan in Nederland op te zeggen en een nieuw avontuur in een ander land te beginnen.

Plaats een reactie