Flexibele woningen bouwen gaat langzamer dan de overheid had gehoopt

Image source - Pexels.com


Het aantal flexibele woningen in Nederland neemt toe, maar niet met het tempo dat de overheid hoopte om de woningnood aan te pakken. Het realiseren van de kabinetsdoelstelling van 37.500 flexibele woningen voor eind 2024 wordt een echte uitdaging, meldt de Volkskrant na gesprekken met betrokken partijen.

Flexibele huisvesting is tijdelijke, maar langdurige huisvesting die maximaal 15 jaar kan worden gebruikt. Dit zijn vaak geprefabriceerde constructies die in een fabriek worden gebouwd en ter plaatse worden geplaatst. Vorige week maakte de regering bekend dat het van plan is om dit jaar 7.500 flexibele woningen te bouwen en 15.000 in 2023 en 2024 om de crisis in de asielopvang te helpen oplossen. De woningen kunnen ook worden gebruikt voor studenten en anderen die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Maar het proces om ze te realiseren duurt volgens de krant langer dan verwacht.

Gemeenten moeten geschikte locaties vinden, vergunningen regelen, met de lokale bevolking praten en bezwaren afhandelen. Dan moeten de woningen worden besteld bij flexibele woningbouwfabrieken, die worden overspoeld met aanvragen en hun productie uitbreiden. Daarna moeten de woningen worden geplaatst en aangesloten op de nutsvoorzieningen. Dat kost allemaal tijd. Vooral het omgaan met bezwaren van omwonenden is een knelpunt, schrijft de Volkskrant.

“Als we dit willen bereiken, zullen de administratieve molens in Nederland sneller moeten draaien”, zegt directeur Antonie ter Harmsel van Hodes, een bedrijf dat flexibele woningen bouwt, tegen de krant. “We krijgen veel verzoeken, maar alleen als een deel daarvan leidt tot snelle actie.”

“Dit jaar komen we niet verder dan 7.500 flexibele woningen”, zegt Wim Reedijk, directeur van het Expertisecentrum Flexibel Wonen, tegen de krant. “We halen dus de doelstelling voor 2022 die de minister vorige week bekendmaakte. Maar die jaarlijkse 15.000 in de jaren daarna wordt een hele uitdaging.”

“Als we het bedrag willen halen waar het kabinet nu om vraagt, moeten we heel hard werken en moet alles goed gaan”, zegt Charlotte Meulenbelt, projectleider flexibel wonen bij woningcorporatie Ymere.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?