Flessenpost uit 1891 gevonden bij verbouwing station Leeuwarden


Bouwvakkers deden een opmerkelijke ontdekking bij het renoveren van de perronoverkappingen van station Leeuwarden. Ze vonden een bericht in een fles uit 1891, verborgen in een van de balken die het dak van het station dragen, meldt ProRail.

De fles was stevig omwikkeld met bleker en netjes vastgebonden met een touwtje, zei Ernie Baars, directeur van Staalcon, die de verbouwing uitvoerde. “Nadat ik het papier voorzichtig had verwijderd, zag ik een fles met een kurk er nog in. Je kon door het glas zien dat er iets in de fles zat.

In de fles zaten vier briefjes met daarop de namen van drie postbodes en een conducteur. “De fles is gemaakt in de periode 1825 tot 1900. Op een van de biljetten staat de naam van Arnoldus ten Hulscher, die als rijksbrievenboer in Leeuwarden werkte. Dit briefje heeft ook een datum: 25 november 1891. De handtekening van Anroldus op het briefje is dezelfde als zijn handtekening op zijn huwelijksakte van 18 mei 1881. Het lijdt dus geen twijfel dat dit inderdaad een flessenpost uit 1891 is”, aldus ProRail-archeoloog Jerry Huisman.

Lees ook:  Derde vluchtauto gevonden door schutter winkelcentrum; € 30.000 beloning aangeboden

“Vier mannen zetten hun naam op papier met een datum. Daarna hebben ze het opzettelijk in een fles gedaan, verzegeld en ingemetseld, ‘zei Huisman. “Hier komt de ruimte van fantasie om de hoek kijken. Wat was de reden dat deze fles daar werd achtergelaten? Waarom deze vier mannen? Het is een soort historische Cluedo.”

“Ik vind het mooi dat we ruim 130 jaar later terugdenken aan Arnoldus ten Hulscher, Lieuwe Brameijer, Rudolf Affolter en J. Postema. Zou dat hun bedoeling zijn geweest?” zei de archeoloog.

Plaats een reactie