Financiële instellingen verdienen schuld als grote vervuilers: Milieudefensie


Dertien Nederlandse financiële instellingen zijn samen verantwoordelijk voor de uitstoot van 244 miljoen ton CO2, meldt Milieudefensie op basis van onderzoek. Dat komt overeen met bijna 1,5 keer de jaarlijkse binnenlandse uitstoot in Nederland. De financiële instellingen investeren in of lenen aan bedrijven die bijvoorbeeld olie en gas oppompen.

Uit het onderzoek van Profundo in opdracht van Milieudefensie blijkt dat ING met 102 miljoen ton CO2 de meeste uitstoot financierde. Verzekeraar Aegon werd tweede met 35 miljoen ton CO2. De onderzoekers onderzochten ook twee andere verzekeraars, zeven pensioenfondsen en banken ABN Amro en Rabobank.

Volgens Milieudefensie-directeur Donald Pols voeden deze bedrijven klimaatverandering met hun investeringen. “Juist banken, verzekeraars en pensioenfondsen kunnen hun uitstoot vrij snel terugdringen door te kiezen voor de financiering van schone bedrijven in plaats van de vervuilende economie”, aldus Pols.

Milieudefensie wil dat de overheid stopt met investeringen in de fossiele industrie. “Alleen dan kan de financiële sector een vliegwiel worden voor duurzaamheid”, zegt Pols. “Een overheid die blijft vertrouwen op de vrijwillige inspanningen van financiële instellingen die steek na steek laten vallen, faalt.”

Lees ook:  Tiener kan 8 jaar cel krijgen voor moord Amstelveen; Langste straf tot nu toe voor minderjarige

De uiteindelijke emissies door het gebruik van goederen en diensten, scope 3 emissies genoemd, zijn in dit onderzoek niet meegenomen. Het is namelijk vaak onduidelijk hoeveel er in deze categorie wordt uitgestoten. Profundo schat dat het gaat om 869 miljoen ton CO2.

Plaats een reactie