Fietsdemonstratie voor bruggen over het Amsterdamse IJ


Een groep fietsers demonstreert zaterdag in Amsterdam voor de bouw van bruggen over het IJ. Ze eisen dat de gemeente geld uittrekt voor de bouw van de aangekondigde fietsbruggen en voetgangerstunnel, aangezien het steeds drukker wordt op de veerboten van en naar Amsterdam-Noord.

Het Amsterdamse Fietsmuseum en de Fietsersbond organiseren de demonstratie onder het motto “Steek de brug over” en verwachten minimaal 250 fietsdemonstranten. De groep komt om 14.30 uur bijeen op het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord en fietst vervolgens via de pont naar de Stopera, waar een petitie wordt afgeleverd bij wethouder Melanie van der Horst (Verkeer). Daarna gaan ze verder naar de NDSM-werf.

De oversteek van het IJ, ook wel “Spring over het IJ” genoemd, is nodig om de verbinding tussen Amsterdam-Noord en de rest van de stad verder te verbeteren. Twee jaar geleden besloot de gemeenteraad tot de bouw van twee bruggen over het IJ: één aan de oostzijde (tussen de Johan van Hasseltweg en het Azartplein) en één aan de westzijde (tussen de NDSM-werf en de Haparandadam). Daarnaast komt daar een voetgangerstunnel tussen het Centraal Station en Noord.

Lees ook:  Grootschalig racisme ontdekt bij Ministerie van Buitenlandse Zaken

Afgelopen oktober bleek echter dat het voor de bruggen bestemde geld elders was gebruikt, zoals het verlengen van de noord-zuidverbinding naar Schiphol. Het stadsbestuur wil nog steeds dat de bruggen worden gebouwd, benadrukte wethouder Van der Horst destijds. Bij de presentatie van de voorjaarsnota in mei moet meer bekend zijn over de plannen.

“De toch al overvolle veerboten zullen over een paar jaar echt maximaal zijn en Noord groeit van 100.000 naar 150.000 inwoners in 2030”, aldus de organisatoren, die het “ondemocratisch” noemden om een ​​raadsbesluit niet uit te voeren of jaren uit te stellen. . “Zonder gemeentebegroting kunnen Amsterdammers wachten tot Sint-Juttemis voor de fietsbruggen en voetgangerspassage.”

Plaats een reactie