Feyenoord heeft privacywetten geschonden door supporters op te nemen om racistische gezangen te bestrijden

Image source - Pexels.com


Feyenoord heeft de privacywetgeving geschonden door bezoekers van De Kuip niet te informeren over microfoons die boven een sectie fanatieke supporters zijn geïnstalleerd, concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Feyenoord installeerde begin dit jaar de microfoons om gezangen op te nemen in de strijd tegen racisme in het voetbal, meldt NRC.

De Rotterdamse club doet mee aan een KNVB-project om met moderne technieken racisme en discriminatie uit stadions te bannen. Na incidenten van racistische uitlatingen kan de politie vaak aan videobeelden komen, maar heeft het moeilijker om goede geluidsopnames te maken.

De KNVB vond microfoons daarom een ​​goed idee. Aanvankelijk probeerde men individuele supporters vast te leggen, maar dat bleek onmogelijk. De focus ligt nu dus op het opnemen van groepen, aldus de krant.

Maar volgens de privacywaakhond moeten burgers altijd geïnformeerd worden als er geluidsopnamen van hen worden gemaakt. “Ook moet duidelijk zijn met welk doel die geluidsopnamen worden gemaakt”, zegt een woordvoerder tegen NRC. En Feyenoord informeerde bezoekers van stadion De Kuip niet.

Ook PSV installeerde in oktober vorig jaar tientallen microfoons in zijn stadion. Maar omdat ze er nog geen opnames van hebben gemaakt, ziet de club er geen noodzaak in om supporters over de microfoons te informeren, aldus NRC.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?