Feesten barsten los in Nederlandse steden na winst WK in Marokko; De oproerpolitie reageert


Supporters van het Marokkaanse mannenvoetbalelftal vierden feest in de grootste steden van Nederland na de overwinning van het team op Spanje op het WK in Qatar. Marokko won de wedstrijd na strafschoppen om voor de eerste keer ooit de kwartfinales te bereiken. Rond het Mercatorplein in Amsterdam-West stonden de straten stampvol en ook in de Haagse Schilderswijk verzamelden zich feestvierders. Ook in Rotterdam waren supporters op straat om de overwinning van het Marokkaanse elftal te vieren. Om 20.15 uur probeerde de oproerpolitie echter de situatie weer onder controle te krijgen.

Aanvankelijk heerste er een feeststemming, maar die veranderde eerst in Den Haag, waar de ME de feestende menigte dinsdagavond opriep te vertrekken. Ze dreigden geweld te gebruiken als feestvierders het gebied niet zouden verlaten. De politie laat op Twitter weten dat er zwaar vuurwerk wordt gegooid naar de aanwezigen, onder meer naar agenten op de Vaillantlaan.

Honderden mensen hadden zich verzameld rond de Vaillantlaan in de Schilderswijk. Kort na de schokkende overwinning waren hoorns en zwaar vuurwerk te horen. De politie sloot een aantal zijstraten van de Vaillantlaan af, waarna het publiek werd opgedragen zich weer bij de feestende menigte te voegen. Tijdens de wedstrijd waren er al veel politieagenten op straat, evenals vrijwilligers in veiligheidshesjes. Eerder maakte Den Haag al bekend dat de politie “nog zichtbaarder aanwezig” zou zijn op plekken waar onrust wordt verwacht.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Ook in Amsterdam groeide het op sommige plekken gespannen, aldus een politiewoordvoerder. Ze zei dat sommige mensen duidelijk misdrijven pleegden, waaronder het gooien van vuurwerk naar bussen en hulpverleners. Mensen dansten ook op auto’s van anderen. Ze zei dat ze hoopten dat de vrede spoedig op straat zou terugkeren, en officieren vroegen mensen om de overwinning van Marokko veilig en respectvol te vieren.

Al om 20.30 uur begon de politie het Mercatorplein te ontruimen. Mensen in auto’s en scooters toeterden daar en zwaaiden met Marokkaanse vlaggen. Vuurwerk werd op grote schaal gebruikt. Auto’s en trams werden gehinderd door de feestende menigte. Volgens de politie waren er veel jongeren op pad in de stad.

Enkele winkels rondom het Mercatorplein sloten dinsdag eerder de deuren vanwege de concurrentie. Omstreeks 17.30 uur stonden er ook vaders uit de buurt op het plein in fluorescerende hesjes.

Amsterdam had dinsdag al het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan-West aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor kan de politie iedereen in de omgeving preventief fouilleren. Omdat eerdere rellen verband hielden met het Marokkaanse voetbalelftal, werd er ook een waterkanon in gereedheid gebracht. De politie in de hoofdstad werkte ook samen met jongerenwerkers, straatcoaches en buurtvaders en -moeders.

Lees ook:  Japanse kannibaal die in 1981 op 73-jarige leeftijd een Nederlandse student doodde en at

Ook stonden er veel toeterende scooters en motoren rond het Kruisplein in Rotterdam, die de politie ook begon te ontruimen. Ook daar werd vuurwerk afgestoken, net als in Rotterdam-Zuid en andere Rotterdamse wijken. Het Kruisplein werd afgesloten voor auto’s en trams werden omgeleid. Honderden fans zongen en zwaaiden met vlaggen. Ook op de Coolsingel stonden veel toeterende auto’s.

In Rotterdam liet de politie eerder weten tijdens en na de wedstrijd “zichtbaar en onzichtbaar met meerdere middelen” aanwezig te zijn in de binnenstad.

Ook in het centrum van Breda gingen fans van het Marokkaanse voetbalelftal de straat op. Ook in Amersfoort werd de rotonde De Stier afgezet. Eerder vierden fans daar de overwinning van Marokko. Iets verder verzamelden zich ook feestvierders. RTV Utrecht meldde dat er ook een feest was in de Utrechtse wijk Lombok. In de stad was veel vuurwerk te horen.

Eerdere festiviteiten rond de voetbalwedstrijden van Marokko op het WK liepen uit op ongeregeldheden in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De oproerpolitie werd ingezet en er waren verschillende arrestaties.

Lees ook:  Nederlandse voetballers willen revanche tegen Argentinië na uitschakeling in 2014

Plaats een reactie