Familielid kan 7 jaar krijgen voor poging om Ridouan Taghi uit de gevangenis te bevrijden


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag zeven jaar cel geëist tegen de ex-advocaat en familielid van de vermeende criminele kingpin Ridouan Taghi. Volgens het OM was de 39-jarige Youssef T. volop betrokken bij de criminele organisatie van Taghi. Hij was betrokken bij een complot om Taghi uit de gevangenis te bevrijden en stond hem enkele maanden bij als juridisch adviseur. Taghi (44) zit vast in de zwaarbewaakte gevangenis in Vught. “Youssef was de onmisbare schakel, de bottleneck, de onmisbare tweede man”, aldus de officier van justitie.

T. bezocht zijn gedetineerde familielid vanaf maart 2021 vele malen. Na enige tijd werd duidelijk dat de twee het over heel andere zaken hadden dan reguliere zaken, aldus het OM. De autoriteiten stelden stilletjes een onderzoek in en ontdekten al snel dat Taghi onder meer gewelddadige ontsnappingsplannen besprak met T. Als de geplande ontsnapping daadwerkelijk was uitgevoerd, had het volgens het OM “niet kunnen gebeuren zonder slachtoffers”.

Lees ook:  Nederlandse koninklijke familie begint bezoek aan de Caribische eilanden

In een alternatief ontsnappingsplan bespraken T. en Taghi het verkrijgen van adresgegevens van gevangenispersoneel. “Beangstigend”, zei de officier van justitie. “Hiermee liepen meer dan deze vier mensen extreem gevaar.”

T. zou ook tal van berichten van Taghi uit de gevangenis hebben gesmokkeld en buiten de gevangenismuren berichten van vermoedelijke handlangers bij hem hebben afgeleverd. Op die manier kon Taghi zijn vermeende criminele organisatie vanuit zijn cel blijven aansturen, aldus het OM.

De officier van justitie sprak van een “ontwrichtende” strafzaak. “Een advocaat moet eerlijk zijn.”

Youssef T. heeft altijd ontkend de rol van betekenis te spelen die het OM aan hem toeschrijft. Hij zegt dat hij slechts een ‘boodschappenjongen’ was. Dat herhaalde hij woensdag, tijdens de eerste dag van zijn proces in de Amsterdamse rechtbank. Hij zei dat hij tegen zijn wil was meegezogen in de criminele organisatie van Taghi. “Millimeter voor millimeter,” zei hij, “was het een verraderlijk gif.” Hij stond onder enorme druk en zag geen uitweg.

Lees ook:  Zeker zes gewonden bij brand in appartement Arnhem vannacht

De politie arresteerde T. op 8 oktober vorig jaar tijdens een bezoek aan Taghi. Sindsdien zit hij in hechtenis. In de aanloop naar zijn arrestatie hebben de autoriteiten in het geheim meerdere bezoeken van T. aan Taghi gefilmd en afgetapt.

In juni eiste het OM levenslang tegen Taghi in het omvangrijke proces van de moord op Marengo. De rechtbank doet naar verwachting komend najaar uitspraak in die zaak. De uitspraak in de zaak tegen Youssef T. staat gepland voor 23 januari.

Plaats een reactie