Experts bezorgd over toename jonge mensen met tinnitus

Image source - Pexels.com


Het aantal jongeren met tinnitus neemt snel toe, en experts maken zich zorgen. VeiligheidNL, het kenniscentrum voor blessurepreventie, pleit voor structurele vroegtijdige opsporing van gehoorschade, bij voorkeur bij basisschoolkinderen, en meer preventie, meldt het AD.

Tinnitus is een constant gesuis in de oren, maar het kan ook zoemen, tikken, sissen of fluiten zijn. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders, waaronder veel jongeren, hebben op de een of andere manier last van tinnitus. Bij tienduizenden Nederlanders is tinnitus zo ernstig dat het psychosociale problemen veroorzaakt. Er is geen medicijn. Lijders moeten leren leven met het constante lawaai.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt de helft van de jongeren tussen 12 en 35 jaar regelmatig in situaties terecht die schadelijk zijn voor hun gehoor, zoals luide nachtclubs, concerten of festivals.

Exacte cijfers voor Nederland zijn er niet, maar de GGD vertelde het AD dat jaarlijks bij duizenden jongeren ernstige gehoorproblemen worden vastgesteld. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat 14 procent van de kinderen tussen de 9 en 11 jaar al gehoorschade heeft.

“Dat moet echt stoppen”, zegt klinisch audioloog Dyon Scheijen, gespecialiseerd in tinnitus. “Deze generatie zal binnenkort veel problemen hebben met het verstaan ​​van spraak als ze 40+ zijn. Met alle gevolgen van dien.”

Saskia Kloet van VeilgheidNL pleit voor het al op jonge leeftijd informeren en opsporen van gehoorschade. “Het lijkt ons zinvol om het gehoor van kinderen in de bovenbouw of onderbouw van het voortgezet onderwijs structureel te controleren door middel van een jaarlijkse test.”

Ook preventie is belangrijk, vindt Wil Verschoor, directeur van Hoormij/NVVS. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de bezoekers van festivals Lowlands en Pinkpop gehoorbescherming draagt, schrijft de krant. “Dat is de helft te weinig”, zei Verschoor tegen het AD. Een gemiddeld rockconcert produceert zo’n 100 decibel, vergelijkbaar met het geluid van een straaljager. “Iedereen die geen oordopjes draagt, loopt acute gehoorschade op.”

“Het is nog steeds niet sexy om met oordoppen naar een concert of nachtclub te gaan”, zegt Robert Stokroos, hoofd van de KNO-afdeling van het UMC Utrecht. “Gelukkig neemt het bewustzijn onder jongeren toe, maar het is nog lang niet voldoende. Wat we nu zien is nog maar het topje van de ijsberg. Veel mensen hebben jaren geleden schade opgelopen en worden daar nu pas mee geconfronteerd. We verwachten over ongeveer vijf jaar een golf.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?