Europa moet beginnen met langdurige integratie van Oekraïners terwijl de oorlog voortduurt

Image source - Pexels.com


De lidstaten van de Europese Unie moeten overstappen van tijdelijke crisisopvang naar integratie voor de miljoenen Oekraïense vluchtelingen op het continent. De Russische oorlog in Oekraïne vertoont geen tekenen van einde, wat betekent dat Europa Oekraïners moet voorbereiden op het leven hier voor de lange termijn, zei de in Wassenaar gevestigde denktank Clingendael donderdag.

Het “historische besluit” van de EU om de tijdelijke beschermingsrichtlijn voor Oekraïners uit te voeren, heeft voorkomen dat de asielstelsels van de vakbond instortten onder de grootste beschermingsmissie van het continent in de eigen regio sinds de Tweede Wereldoorlog en gaf Oekraïners die de oorlog ontvluchtten ook snel duidelijkheid over waar ze heen konden gaan, zei Clingendael. . Het gaf deze vluchtelingen ook snel toegang tot de arbeidsmarkt en tot onderwijs voor kinderen.

Tot nu toe zijn meer dan 6,9 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht. Van hen zijn er 3,9 miljoen geregistreerd in Europese landen, en bijna 500.000 zijn nog niet geregistreerd omdat ze gebruik maken van hun recht om drie maanden zonder visum in de EU te reizen.

Naarmate de oorlog voortduurt, wordt het steeds minder waarschijnlijk dat Oekraïense vluchtelingen op korte termijn op grote schaal naar hun land zullen terugkeren. Integendeel, “waarschijnlijk zullen meer vluchtelingen uit buurlanden zoals Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië verder de EU intrekken naarmate het conflict voortduurt en de economische vooruitzichten in deze landen van eerste aankomst afnemen”, zei Clingendael.

Ongeveer een kwart van de Oekraïners wilde al migreren voordat de oorlog begon. En vooral vrouwen en kinderen zijn minder geneigd om terug te keren naarmate hun verblijf langer duurt.

Hoewel de EU-landen nog steeds diep verstrikt zijn in deze crisisvorm van het verstrekken van tijdelijk onderdak en diensten, wordt het steeds duidelijker dat de bescherming voor velen niet zo tijdelijk zal zijn. Clingendael dringt er daarom bij de EU-landen op aan om te gaan werken aan oplossingen voor de langere termijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?